Minister Omerzel je očitke iz interpelacije zavrnil kot nevsebinske in birokratske. Foto: DZ-RS/Martina Čuk
Minister Omerzel je očitke iz interpelacije zavrnil kot nevsebinske in birokratske. Foto: DZ-RS/Martina Čuk
Alenka Bratušek
Premierka Alenka Bratušek je povedala, da je opozicijo ob interpelaciji ministra Viranta prosila, naj vladi pustijo delati. Foto: DZ-RS/Martina Čuk
Andrej Vizjak
Poslanec SDS-a Andrej Vizjak je povedal, da je omenil težke besede, laži in zamolčanja, ki jih ne bi, če o tem ne bi bil prepričan. Foto: DZ-RS/Martina Čuk
Jože Tanko in poslanci SDS
Poslanci SDS-a so skupaj z drugimi opozicijskimi strankami v manj kot v letu dni vložili že tri interpelacije zoper ministre zdajšnje vlade. Foto: BoBo
Poslanci Omerzelu posvetili ves dan

DZ že od jutra razpravlja o interpelaciji zoper infrastrukturnega ministra Sama Omerzela, razprava se je zavlekla še pozno v večer, glasovanje o njegovi usodi pa bo v četretek zvečer.

V opoziciji mu očitajo laži, zavajanje in negospodarno ravnanje - tudi v povezavi z Darsom in projektom Teš 6, koalicija pa ga podpira in ocenjuje, da gre pri interpelaciji za političen manever.

"Vsak mora, preden sodi o zakonitosti in etičnosti drugih, v tem primeru ministra Omerzela, najprej počistiti pred lastnim pragom," je tako ob interpelaciji zoper ministra za infrastrukturo opozorila premierka Bratuškova.

"Mojo podporo ima," je zatrdila in še opozorila, da je v resorju ministra Omerzela prišlo na dan veliko napak iz preteklosti. "Če ga lahko okrivimo česa, ga lahko okrivimo tega, da vseh omenjenih problemov ni pometel pod preprogo, kot nekateri njegovi predhodniki, temveč se z njimi spopada," je še poudarila premierka, ki je med drugim opozorila, da je ministrovo podjetje prvo pogodbo o sodelovanju z Darsom podpisalo v času prve Janševe vlade, ko je bil resorni minister Radovan Žerjav.

Omerzel: Očitki so nevsebinski in birokratski
Minister za infrastrukturo in prostor Omerzel je ponovno zavrnil očitke predlagateljev interpelacije kot domnevne manipulacije v medijih, da svojega premoženja ni prijavil KPK-ju.

Tako je zagotovil, da je vse svoje premoženje prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). V prijavi premoženja pa da je navedel tudi 100-odstotni delež, ki ga ima v podjetju Lastinski. Po njegovih besedah drži le to, da o lastništvu v podjetju Lastinski ni obvestil ministrstva za infrastrukturo in prostor.

"Želim poudariti to, da nikoli nisem imel namena nečesa skrivati. Še več, nasprotno - ponosen sem, da sem lastnik tega podjetja. Ustvaril sem ga iz nič. Ko sem šel študirat v Ljubljano, sem šel v enih kavbojkah, in vse, kar sem v življenju naredil, sem naredil s poštenim delom in trudom. Ponosen sem, da sem lastnik tega podjetja, in bom kjer koli to tudi povedal, in prepričan sem, da s tem ni nič narobe," je povedal.

Vlagateljem interpelacije pa je očital, da je bistvena vsebina, ne pa birokracija. "Sama vsebina govori o tem, da za podjetje v lasti funkcionarja veljajo omejitve poslovanja z ministrstvom. Moje podjetje nikoli ni poslovalo z mojim ministrstvom in nikoli ne bo," je dejal in dodal, da se je poslu z Darsom za vzdrževanje cestnih vremenskih postaj odpovedal za vedno.

"Sam sem bil v življenju vedno tako narejen, da sem imel rad multidisciplinarne posle. Takšno je to ministrstvo, in moram reči, da kljub vsem težavam in mukam, kar se samega dela in vsebine dela tiče, uživam v tem delu," je Omerzel še razložil predlagateljem interpelacije.


Vizjak: Minister laže in nezakonito ravna
Poslanec SDS-a Andrej Vizjak je v obrazložitvi interpelacije v imenu predlagateljev povedal, da si je Omerzel v razmeroma kratkem času ministrovanja nabral zelo veliko očitkov. Očital mu je laži, nezakonito ravnanje, negospodarno ravnanje ter nespoštovanje sklepov vlade in priporočil DZ-ja.

Vizjak je o očitkih ministru Omerzelu razložil, da je na zaslišanju pred pristojnim parlamentarnim odborom pred prevzemom položaja dejal, da ne bo podpisoval novih pogodb z Darsom, če bo izbran za ministra. Nato je hotel skleniti novo pogodbo o vzdrževanju teh postaj, kar pa so preprečile medijske objave.

Glasovanje bo šele v četrtek
Po poročanju Radia Slovenija bo glasovanje o interpelaciji proti ministru za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu, ki so jo vložili poslanci SDS-a in NSi-ja, na vrsti šele v četrtek zvečer, pri tem pa ne gre pričakovati razrešitve Omerzela. Ta je že tretji minister v vladi Alenke Bratušek, ki ga je doletela interpelacija. Do zdaj sta jo že uspešno prestala Uroš Čufer in Gregor Virant.

Interpelacijo poleg SDS-a in NSi-ja podpirajo tudi v SLS-u, predlagatelji pa opozarjajo, da bi se moral Omerzel pred prevzemom ministrske funkcije odločiti, ali bo podjetnik ali minister.

Prav tako mu očitajo kršitev zakona o integriteti, ker ni prijavil svoje družbe Lastinski Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in je nato ta še naprej sklepala nove posle z Darsom.

V interpelaciji mu sicer očitajo tudi neimenovanje novega direktorja Gursa, prikrivanje nepravilnosti v avtošolah, neupoštevanje sklepov državnega zbora v zvezi z gradnjo Teša 6 in napake pri izbiri ponudnika registrskih tablic.

Koalicija obljublja podporo ...
Kaže, da bo Omerzel interpelacijo tudi uspešno prestal. Poleg njegove stranke, DL-ja, mu je podporo kljub začetnim pomislekom obljubila Pozitivna Slovenija, računa pa lahko tudi na podporo Socialnih demokratov in poslancev DeSUS-a.

... opozicija pa ne
V opoziciji pa so do njegovega dela zelo kritični. Med drugim mu očitajo zavajanje javnosti, neverodostojnost, neobvladovanje resorja, prelaganje odgovornosti in kršitve zakonodaje.

V SDS-u so prepričani, da je minister izgubil potrebno integriteto in zaupanje javnosti za opravljanje svojih dolžnosti. Podobno menijo tudi v sopredlagateljici NSi - Jožef Horvat je tako Omerzelu predlagal, naj odstopi kar sam. Prepričan je, da daje slab zgled celotni družbi, zaradi njegovih ravnanj pa so vsi politiki deležni nezaupanja v javnosti.

Horvat je Omerzelu poleg očitkov iz interpelacije navrgel tudi vprašanje nezadostnih finančnih sredstev za obnovo in vzdrževanje državnih cest. Spomnil je na stalna opozorila, da mora država nujno zagotoviti dodatna sredstva za ta namen, ki pa jih Omerzel ni upošteval.

Podoben očitek je navedel tudi vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc. Stranka sicer ni podpisnica interpelacije, a jo po Prevčevih besedah vsak dan bolj trdno podpirajo.

TV Slovenija 3 V ŽIVO

Poslanci Omerzelu posvetili ves dan