Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Foto: BoBo
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Foto: BoBo

Ministrica za javno upravo je med drugim tudi predstavila načrte za reorganizacijo upravnih enot na ravni celotne države. Kot so sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom), je Upravna enota (UE) Ljubljana v letu 2021 v reševanju imela 161.572 zadev, kar je 17 odstotkov več kot v letu prej. Največji prirast zadev so opažali na področju tujcev in izdaje osebnih dokumentov (osebne izkaznice, potni listi in vozniška dovoljenja), v času epidemije covida-19 pa tudi pri izdaji digitalnih potrdil SIGEN-CA in mobilnih identitet smsPASS.

Zaposleni na UE-ju Ljubljana so ministrici predstavili svoj pogled na izpostavljene problematike in trenutno povečanje števila odprtih zadev v reševanju, medtem ko je ministrica predstavila načrte ministrstva za javno upravo glede spopadanja z reševanjem zaostankov. V preteklem letu je ministrstvo upravni enoti zagotovilo več dodatnih zaposlitev tako za nedoločen kot za določen čas iz naslova povečanega obsega dela.

Ministrica je spregovorila tudi o načrtih za reorganizacijo upravnih enot na ravni celotne države in o trenutnih dejavnostih na področju modernizacije upravnega poslovanja, so navedli na Ukomu. Ta bo upravnim enotam omogočila, da se bodo lažje in bolje organizirale tako znotraj posamezne upravne enote kot tudi v sodelovanju z drugimi upravnimi enotami. S tem se bodo državljanom omogočile hitrejše in kakovostnejše storitve.

Ob koncu srečanja so ministrica, državna sekretarja in zaposleni na upravni enoti izrazili zadovoljstvo pri sodelovanju med ministrstvom in upravno enoto in se zavezali, da bodo ohranili in okrepili sodelovanje ter s tem zagotovili še boljši servis za državljane.

Od septembra letos UE Ljubljana vodi v. d. načelnika Nataša Trček. Na upravni enoti je zaposlenih 295 uradnic in uradnikov. Poleg upravne enote na območju Ljubljane deluje sedem krajevnih uradov – Dobrova, Ig, Medvode, Notranje Gorice, Škofljica, Velike Lašče in Dol pri Ljubljani.