Poleg ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka bodo morali kandidati prepričati še posebno komisijo. Foto: BoBo
Poleg ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka bodo morali kandidati prepričati še posebno komisijo. Foto: BoBo

Poleg pogojev, ki veljajo za vse javne uslužbence, bodo morali kandidati za novega direktorja policije izpolnjevati še vrsto posebnih pogojev. Kandidat tako ne sme biti pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja oziroma ne sme biti obsojen na nepogojno zaporno kazen, daljšo od treh mesecev. Prav tako ne sme imeti dvojnega državljanstva.

Kandidati morajo imeti univerzitetno izobrazbo pravne, varstvoslovne ali družboslovne smeri in najmanj 15 let delovnih izkušenj na področju delovanja varnostnih organov. Hkrati pa morajo imeti najmanj pet let delovnih izkušenj na vodstvenih mestih v javnem ali zasebnem sektorju.

Novega generalnega direktorja policije po zakonu imenuje vlada na predlog notranjega ministra. Minister lahko kandidate išče prek javnega ali notranjega razpisa. Pred vložitvijo predloga vladi pa je minister dolžan pridobiti mnenje posebne neodvisne komisije o primernosti kandidata.

Ta opravi razgovor s kandidatom in poda svoje mnenje, ki ga minister priloži predlogu vladi za imenovanje. Če komisija ugotovi, da kandidat ni ustrezen, ga minister ne more predlagati.

Trenutni generalni direktor policije Janko Goršek je na začetku meseca odstopil s svojega položaja zaradi vsebinskih razhajanj z ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom. Svojo funkcijo bo opravljal do začetka oktobra, kot njegov najverjetnejši naslednik pa se je najpogosteje omenjal Karol Turk.

L. L.