Minister za finance Klemen Boštjančič. Foto: Vlada RS
Minister za finance Klemen Boštjančič. Foto: Vlada RS
Sorodna novica Ministrstvo predlaga zvišanje RTV-prispevka na 14 evrov mesečno

Ministrstvo za kulturo, ki ga vodi ministrica Asta Vrečko (Levica), je ta teden sporočilo, da so pripravili odlok o 10-odstotnem zvišanju RTV-prispevka in ga poslali v medresorsko usklajevanje. Odlok naj bi po njihovih navedbah sprejela do konca meseca, RTV-prispevek, ki je od leta 2012 nespremenjen, naj bi tako namesto 12,75 evra od leta 2025 znašal 14,02 evra na mesec za gospodinjstvo.

Mnenje finančnega ministra

Pomisleke glede zvišanja RTV-prispevka naj bi medtem imeli na ministrstvu za finance, ki bedi nad javnim denarjem. Minister za finance Klemen Boštjančič je pred tokratno sejo vlade dejal, da se glede te teme na vladi še niso uskladili, zato ne želi "prejudicirati in kaj veliko komentirati" končne odločitve. Poudaril je, da ima Radiotelevizija Slovenija (RTV SLO) sicer pred sabo veliko izzivov, del teh je povezan z upravljanjem javnega zavoda.

"Mislimo, da je treba težave reševati celovito. Ne zanikamo tega, da ima seveda težave tudi s financiranjem ali dovolj visokim financiranjem. A samo po sebi je financiranje v resnici posledica načrtov, v tem primeru predvsem sanacijskih načrtov. Gre za precej kompleksno zadevo in v tem kontekstu je stališče ministrstva, da je treba tudi temu primerno pristopiti do reševanja težav," je pojasnil minister.

Sajovic: Katera položnica se ni povišala v 15 letih?

Sorodna novica Golob o zvišanju RTV-prispevka: Več denarja nikoli ne reši težav

Več naklonjenosti zvišanju RTV-prispevka je medtem zaznati v koalicijskih vrstah. Po besedah vodje poslancev Svobode Boruta Sajovica se v poslanski skupini o tem še niso pogovarjali, je pa na mestu vprašanje, katera položnica v tej državi se v zadnjih 15 letih ni povišala. "Če hočemo imeti kakovost, je za to zagotovo treba imeti nekaj sredstev, vendar pa opraviti tudi notranjo organizacijo in povečati učinkovitost," je dejal.

Da bodo tudi v javnem zavodu morali opraviti svojo nalogo, je dejal tudi predsednik SD-ja in gospodarski minister Matjaž Han. A kot je opozoril, se govori o dveh evrih, to je lahko zelo velika politična zgodba, a zadnjih 15, 20 let so se cene dvigovale povsod. "Če želimo imeti javni sektor, tudi RTV SLO relativno v redu, bo treba nekaj narediti, drugače pa bomo morali dati denar iz drugih virov," je dejal. Meni, da se bodo torej o zvišanju RTV-prispevka pogovorili. Prav tako pa v samem zavodu po njegovem mnenju stvari ne gredo v pravo smer, zato bi bil morda na mestu pogovor o spremembi zakonodaje, saj da ta, ki so jo sprejeli, ni idealna.