Pobegi zapornikov vnašajo strah in nemir med ljudi, sta prepričana Zalar in Gulič. Foto: MMC RTV SLO
Pobegi zapornikov vnašajo strah in nemir med ljudi, sta prepričana Zalar in Gulič. Foto: MMC RTV SLO
Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij že pripravlja analizo pobegov. Foto: MMC RTV SLO

Ministrstvo za pravosodje ne podpira sklica izredne seje odbora za pravosodje, na kateri bi razpravljali o stanju v slovenskih zaporih, saj so že sprejeli ukrepe.

Z ministrstva za pravosodje so sporočili, da ne podpirajo izredne seje odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, h kateri je pozval poslanec LDS-a . Skupaj z Alešem Zalarjem, predsednikom odbora LDS-a za pravosodje, sta predlagala, da bi na izredni seji razpravljali o razmerah v zaporih in o vedno pogostejših pobegih zapornikov in pripornikov.

Na ministrstvu pravijo, da so se že lotili številnih ukrepov, s katerimi naj bi izboljšali razmere v zaporih.

Ursiks pripravlja analizo pobegov
Na ministrstvu še pravijo, da Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij v naslednjih dneh pripravlja temeljito analizo zadnjih pobegov. Če bo pokazala, da je za pobege krivo nevestno ravnanje posameznikov, pa bo ministrstvo zoper vse, ki niso vestno opravljali svojega dela, sprožilo disciplinske postopke.

Gulič sicer meni, da se zaradi vedno pogostejših pobegov med ljudmi razrašča strah. Ministrstvo je zato pozval, naj naredi analizo dogajanja v slovenskih zaporih in razišče, zakaj so pobegi sploh mogoči in kakšne so njihove morebitne posledice.

Zalar pa je prepričan, da nas je pri teh pobegih upravičeno strah. "Če upoštevamo, da se v Sloveniji odkrije samo 40 odstotkov storilcev vseh kaznivih dejanj, če temu dodamo še relativno dolgotrajne sodne postopke v kazenskih zadevah in še pobege obsojencev, pridemo do precej slabih rezultatov," še pravi Zalar.