Stanovanjske težave mladih naj bi reševal poseben zakon, ki ga pripravlja ministrstvo za okolje. Foto: BoBo
Stanovanjske težave mladih naj bi reševal poseben zakon, ki ga pripravlja ministrstvo za okolje. Foto: BoBo
Stanovanje
Mladim ni omogočeno, da bi se osamosvojili od staršev in odšli živet na svoje, meni predsednik državnega sveta Kavčič. Foto: MMC RTV SLO
Več kot polovica mladih živi pri starših
Stanovanjska problematika mladih

Mladinski svet Slovenije, krovna nacionalna mladinska organizacija, je v sodelovanju z državnim svetom pripravil posvet o mladinski stanovanjski problematiki.

Blaž Kavčič, predsednik državnega sveta, je v uvodu poudaril, da v 20 letih ni bil vzpostavljen sistem, ki bi omogočil osamosvojitev mladih od staršev. Prepričan je, da bi bilo treba izkoristiti državne in občinske nepremičnine ter sistemsko urediti omenjeno problematiko, "saj je zagotavljanje čim boljših pogojev za življenje mladih nujen korak k zagotavljanju trajnostnega razvoja države".

"Ciljna skupina stanovanjske problematike so mladi"
Predsednik Mladinskega sveta Slovenije Kamal Izidor Shaker je povedal, da je treba v okviru urejanja stanovanjske problematike kot ključno ciljno skupino nujno opredeliti mlade in mlade družine oziroma tiste, ki prvič rešujejo svoje stanovanjsko vprašanje. Vse oblike podpore pri nakupu prvega stanovanja (davčne olajšave, prevzemanje poroštva, varčevalne sheme ipd.) bi po njegovih besedah morale biti posebej usmerjene v to ciljno skupino in čim bolj smiselne glede na ekonomski položaj mladih in njihov položaj na trgu dela.

Hkrati se je po mnenju mladinskega sveta treba zavedati, da so ukrepi za večjo dostopnost nakupa stanovanj dobrodošli, težko pa bodo rešili tiste težave pri dostopu stanovanj, "ki so posledica revščine oz. slabih ekonomskih razmer".

Ključen ukrep vidijo v višanju števila najemniških stanovanj, ki po njihovem mnenju zagotavljajo normalno mobilnost prebivalstva, zadovoljive bivanjske razmere in upoštevanje pravic tistih, ki v teh stanovanjih bivajo. Poleg nabora neprofitnih stanovanj, ki so osnovna možnost bivanja vseh z nizkimi prihodki, predvsem mladih posameznikov in mladih družin, se zavzemajo za mehanizme, ki bi tudi pri tržnem najemu spodbujali možnost najema za nedoločen čas, zagotavljali enake možnosti iskalcem stanovanj, izenačili njihove pravice z najemniki v neprofitnih stanovanjih ter se izognili "kapricam lastnikov." Ob tem omenjajo stanovanjske zadruge, ki bi upravljale ta stanovanja po enotnih pravilih.

Tanja Šarec, predsednica Združenja najemnikov Slovenije, je prav tako prepričana, da je premalo neprofitnih najemniških stanovanj in da se je treba zavedati, da so mladi, ki se želijo osamosvojiti, med najbolj "deprivilegiranimi" členi slovenske družbe. Poudarila je, da je nujno treba spremeniti sitem, "saj z obstoječim stanjem na tem področju ustvarjamo brezdomstvo".

"Občutljiva tema"
Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je zatrdil, da je to je problematika, "ki jo je treba natančno preučiti, saj gre za občutljivo temo, stanovanjska politika pa je ena izmed ključnih politik". Pri urejanju te problematike in pripravi zakona bodo po njegovih besedah potrebovali pomoč tudi drugih ministrstev, pričakujejo pa tudi predloge različnih organizacij, ki jih problematika kakor koli zadeva.

Žarniču je pomoč ponudil Franci Gerbec, član skupine nepremičninskega združenja, ki je poudaril, da so v združenju že pripravili določene usmeritve in mogoče rešitve problematike.

Gerbec meni, da je največja težava pri najemninah. "Operiramo z nerealnimi predpostavkami in treba je razčistiti obdavčitve najemnin, saj je posledica nelogičnega obdavčitvenega sistema to, da je toliko črnega najemanja." Obenem pa je pripomnil, da je "nespodobno in perverzno, da so študentski servisi vlagali milijone ne vem kam, namesto da bi urejali stanovanjsko problematiko mladih".

"Ni denarja"
Poslanka SD-ja Breda Pečan, ki v državnem zboru vodi odbor za okolje in prostor, pa je povedala, da denarja v javnem sektorju za gradnjo neprofitnih stanovanj "žal ni" in je treba najti drug način reševanja stanovanjske problematiko mladih. Meni, da bi morale slovenske občine same vlagati v gradnjo neprofitnih stanovanj.

Zatrdila je, da naj bi bilo urejanje tega vprašanja zapisano tudi v koalicijski pogodbi. Ureditev pa naj bi bila po švedskem modelu, ki je pretežno najemniški sistem, menjave stanovanj pa so prilagojene standardu in potrebam posameznika.

Več kot polovica mladih živi pri starših
Stanovanjska problematika mladih