Število izbrisanih je končno znano. Foto: MMC RTV SLO
Število izbrisanih je končno znano. Foto: MMC RTV SLO
Znano natančno število izbrisanih

na MNZ-ju Goran Klemenčič.

Ob tem je Klemenčič povedal, da je med omenjenimi 25.671 izbrisanimi živih še 24.369 ljudi. 17.056 jih ima v Sloveniji še vedno status tujcev.

Na MNZ-ju priprave za izdajanje odločb izbrisanih
Po podatkih, ki jih je navedel državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, je med vsemi živimi ljudmi, ki jim je po uveljavitvi 81. člena zakona o tujcih prenehala prijava stalnega bivališča, 7.313 takšnih, ki so slovensko državljanstvo prejeli po 26. februarju 1992, 3.630 takšnih, ki so državljani drugih naslednic nekdanjega SFRJ z dovoljenjem za bivanje v Sloveniji, in 13.426 takšnih, ki jim je leta 1992 prenehala prijava stalnega bivališča in na dan 24. januar 2009 niso imeli urejenega statusa.

Kot je znano, je objavo natančnega števila izbrisanih v ponedeljek napovedala notranja ministrica Katarina Kresal. Pojasnila je tudi, da na ministrstvu potekajo tehnične priprave na izdajanje odločb izbrisanim, ki v Sloveniji že bivajo legalno. Izstavljene naj bi bile februarja. Status preostalih izbrisanih bodo na MNZ-ju uredili s posebnim vsebinskim zakonom.

Znano natančno število izbrisanih