Na ministrstvu za notranje zadeve trdijo, da ministrica Katarina Kresal govori resnico. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Na ministrstvu za notranje zadeve trdijo, da ministrica Katarina Kresal govori resnico. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
NPU
"Vse podatke sem našel v javno objavljenih pogodbah o najemu prostorov NPU-ja in javno objavljenih podatkih o površini posameznih nadstropij stavbe na Dimičevi v Ljubljani," pojasnjuje Rajko Gerič. Foto: MMC RTV SLO
Rajko Gerič, v.d. odgovornega urednika Informativnega programa, gost v oddaji Prvi in drugi
Rajko Gerič je v prispevku za Tednik trdil, da ministrica Kresalova ne govori resnice. Foto: EPA

Na ministrstvu za notranje zadeve so v odzivu na članek, ki je bil povzet po prispevku novinarja Rajka Geriča v oddaji Tednik, zapisali, da "Katarina Kresal govori resnico, ta pa očitno ne zanima Rajka Geriča". Menijo, da gre za prispevek, ki je "poln laži in manipulacij".

"Najemnina na Litostrojski določena za prazne prostore"
Na MNZ-ju pojasnjujejo, da je bila najemnina za prostore na Litostrojski določena za prazne prostore brez kakršne koli opreme, in sicer "v znesku 11,09 evra na kvadratni meter". "Oprema, ki bi jo bilo treba kupiti ali najeti, bi po izračunih, ki so jih naredili, še preden je Katarina Kresal postala ministrica, mesečno znašala 2,14 evra na kvadratni meter, kar bi skupaj pomenilo 13,23 evra."

"Na Dimičevi se najemnina plačuje za opremljene prostore"
Na ministrstvu še pojasnjujejo, da se najemnina na Dimičevi plačuje za popolnoma opremljene prostore in znaša 13,03 evra na kvadratni meter, "opreme pa ni bilo treba kupovati, zato je to dokončna cena za najem".

"Ker je stavba najeta v celoti, je najemnina določena v pavšalnem znesku, kar je dopustna in pogosta praksa pri določanju najemnin. Ker je najemnina pavšalna, je določena na kvadratni meter, ne pa na parkirišče ali na pisarno. Pri izračunu pavšala pa so upoštevane različne kategorije prostorov," še dodajajo.

Merila MNZ-ja so drugačna kot za druga ministrstva
Z ministrstva za notranje zadeve so še sporočili, da je razmerje med delovnimi prostori in drugimi pomožnimi prostori "v celoti v skladu z veljavnimi merili za ureditev poslovnih prostorov za potrebe policije, ki jih je ta sprejela v času ministra Mateja". Pojasnjujejo, da so ta merila drugačna od meril ministrstva za javno upravo, ker "upoštevajo specifiko policijskega dela, ki se, jasno, ne more primerjati s pisarniškim delom večine drugih ministrstev".

"Poslovna stavba omogoča parkiranje v pokritih garažah za 135 vozil, od česar je 88 parkirnih mest namenjenih za specialna službena vozila, kar je zahteva iz omenjenih meril policije. Stavba je bila ob odprtju odprta tudi za predstavnike medijev, med njimi so bili tudi predstavniki RTV-ja," še pojasnjujejo.

MNZ za vse najeme v Ljubljani plačuje 2,5 mio. evrov letno
Najbolj bistven podatek pri moraliziranju, kdo je ravnal v korist slovenskih davkoplačevalcev in kdo ne, pa je po zapisu ministrstva ta: "MNZ bi v primeru selitve na Litostrojsko za vse najeme v Ljubljani plačevalo približno 3,8 milijona evrov na leto. MNZ danes za vse najeme v Ljubljani plačuje približno 2,5 milijona evrov na leto. Razlika je očitna, mar ne," se sprašujejo.

Na MNZ-ju še dodajajo, da bodo na "lažnivi prispevek v Tedniku pripravili celovit odgovor", ki naj bi bil objavljen v naslednji oddaji, da "bo vsaj do neke mere zadoščeno objektivnemu poročanju, kar naj bi bil glavni namen nacionalne televizije".

Gerič: Gre za grobo podtikanje in novo laž
Gerič je zanikal navedbe MNZ-ja: "Gre za grobo podtikanje in novo laž, saj sem ministrico teden dni pred objavo prispevka prosil za dodatna pojasnila in dobil pisni odgovor, da ministrica ni pripravljena komentirati zadeve, kar sem v skladu z novinarskim kodeksom povzel v prispevku. In ministrstvo še kar zavaja javnost z izračuni, saj samo priznava, da je najemnina 13,03 evra določena pavšalno in prav to je bilo tudi bistvo mojega prispevka. Ministrstvo nikoli (v letu in pol) ni predstavilo kakršnega koli izračuna, kjer bi bile upoštevane kategorije prostorov. Odločno zavračam trditev, da sem povzemal navedbe iz interpelacije proti notranji ministrici."

"Podatki so v javno objavljenih pogodbah"
"Vse podatke sem našel v javno objavljenih pogodbah o najemu prostorov NPU-ja in javno objavljenih podatkih o površini posameznih nadstropij stavbe na Dimičevi v Ljubljani. Nato sem enostavno vzel kalkulator, bel list papirja in opravil enostavne račune množenja in deljenja. To sem pripravljen kadar koli pred kamero storiti skupaj z ministrico in njenimi strokovnimi službami. Takrat mi bodo tudi pojasnili to, kar so zapisali, da bi MNZ v primeru selitve na Litostrojsko za vse najeme v Ljubljani plačevalo približno 3,8 milijonov evrov na leto. MNZ danes za vse najeme v Ljubljani plačuje približno 2,5 milijona evrov na leto," je zapisal Gerič.

"Seveda je razlika očitna, MNZ ob tem vztrajno pozablja povedati, da gre v primeru najema na Štefanovi in NPU-ju za zasebna podjetja, ki dobijo najemnino, če bi na Litostrojsko šel celoten MNZ, pa bi najemnina in stavba ostali v lasti države. Družba DSU, ki bi bila najemodajalec, je namreč v 100-odstotni lasti države. Kot novinar nacionalne TV sem zavezan javnosti in ta javnost so državljani Republike Slovenije, ki plačujejo to državo in imajo vso pravico vedeti, kako se porablja naš denar," je še pojasnil.

Ministrica je izjavo pred kamero odklonila
Novinar je dodal še komentar glede snemanja ob odprtju, saj nikjer ni zasledil, da bi "novinarje in snemalce kdo peljal v garaže nove stavbe, teh posnetkov tudi nihče ni objavil". "Prav dejstvo, da je skoraj polovica celotne stavbe namenjena garažam, pa je potrditev tega, da ne gre za racionalen najem v javnem interesu." Gerič je še povedal, da je pojasnila želel dobiti tudi od "Igorja Pogačarja, najemodajalca prostorov, vendar je izjavo pred kamero, tako kot ministrica Kresalova, odklonil".