Mojca Prelesnik bo na željo Gregorja Viranta ostala generalna sekretarka DZ-ja. Foto: BoBo
Mojca Prelesnik bo na željo Gregorja Viranta ostala generalna sekretarka DZ-ja. Foto: BoBo

Po poslovniku DZ-ja generalni sekretar vodi službe državnega zbora in opravlja druge zadeve, določene s predpisi, poslovnikom in z drugimi akti državnega zbora. Imenuje ga državni zbor na predlog kolegija za čas do konca mandata državnega zbora, ki ga je imenoval. Za svoje delo je odgovoren DZ-ju.

Jože Tanko
Jože Tanko se je odločil, da ne bo glasoval o Prelesniku. Foto: BoBo
Dejan Židan
Dejan Židan se je odločil glasovati proti prelesnikovi. Foto: BoBo
DZ potrdil nadomestne poslance

Potem ko je državni zbor v petek za ministre nove vlade imenoval sedem poslancev, je moral DZ potrditi mandate poslancem, ki bodo v poslanskih klopeh nadomestili novoimenovane ministre. Člani mandatno-volilne komisije so določili, kdo bodo ti poslanci.

Namesto ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava (SLS) bo v poslanske klopi sedla Jasmina Opec, namesto ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča (SLS) pa Roman Žveglič.

Zunanjega ministra Karla Erjavca (DeSUS) bo nadomestila Marija Plevčak, ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak (NSi) pa Janez Vasle. Ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka (SDS) bo v DZ zamenjala Damjana Petavar Dobovšek.

Ministra za infrastrukturo in prostor Zvoneta Černača (SDS) bo menjala Patricija Šulin, notranjega ministra Vinka Gorenaka (SDS) pa Ivan Pišek. Černača in Gorenaka bi sicer glede na volilni izid morala naslediti Vitoslav Türk in Gregor Pivec, a sta se oba poslanskemu mestu odrekla.

Virant: Da je nekdo dobro sodeloval s prejšnjo oblastjo, je pozitivna referenca
Poslanci so odločali tudi o imenovanju dozdajšnje generalne sekretarke DZ-ja Mojce Prelesnik za ponoven mandat. Potrdili so jo z 58 glasovi za, dvema proti in 24 vzdržanimi.
Predsednik DZ-ja Gregor Virant je o imenovanju Prelesnikove v DZ-ju dejal, da je svoje delo v prejšnjem mandatu opravljala profesionalno in učinkovito ter da ji zaupa, da bo svoje delo tako opravljala tudi v prihodnje.

Pojasnil je, da se je po njegovem pri menjavi oblasti dobro držati načela, da ljudi na ključnih položajih niso zamenjani samodejno. Ob tem je dodal, da je to, da je nekdo dobro sodeloval s prejšnjo oblastjo, lahko le pozitivna referenca.

Matej Tonin (NSi) je povedal, da bodo v stranki Prelesnikovo na podlagi njene predstavitve v poslanski skupini podprli. Enako bodo ravnali tudi v Pozitivni Sloveniji. "Prelesnikovo bomo večinsko podprli," pa je zatrdil Janko Veber (SD). SD tako ni glasovala enotno, saj sta bila proti Andreja Črnak Meglič in Dejan Židan.

Rihard Braniselj (Lista Virant) je prav tako napovedal podporo stranke Prelesnikovi, in sicer na podlagi njene strokovnosti, politične neodvisnosti in referenc. Zanimivo je, da Virant glasu za Prelesnikovo ni oddal.

SDS in SLS nista predstavila svojega stališča
Ivan Hršak
(DeSUS) je dejal, da zaupajo izbiri predsednika DZ-ja. Kot je dejal, so se za podporo Prelesnikovi odločili po sestanku z njo in Virantom, poleg strokovnosti pa jo odlikujejo tudi izkušnje. SDS in SLS sta se predstavitvi mnenja poslanske skupine odpovedala, prav tako so se vse poslanske skupine odpovedale razpravi.

Virant je imel težave s tem, da je svoj predlog sploh uvrstil na dnevni red izredne seje, je poročal časopis Delo. Virant je glasovanje dosegel, ker so ga podprli njegova stranka, Pozitivna Slovenija, SD in poslanca narodnosti. Odločanju o Prelesnikovi je ostro nasprotoval vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko. Napovedal je, da Prelesnikova njegovega glasu ne bo dobila.

Glasovanje o generalnem sekretarju DZ-ja je javno. Za izvolitev je potrebna relativna večina poslanskih glasov. Na SDS je MMC naslovil tudi vprašanji, zakaj njihovi poslanci niso podprli Prelesnikove ter kdo bi bil po njihovem mnenju najprimernejši kandidat za položaj, so pojasnili, da "imenovanje generalne sekretarke Državnega zbora ne sodi med prioritete, s katerimi se ukvarja poslanska skupina SDS. V tem trenutku so namreč najpomembnejši ukrepi tisti, ki bodo zagotovili izhod države iz finačne in gospodarske krize."

Ratoša vodja Virantovega kabineta
Parlamentarna mandatno-volilna komisija je pred izredno sejo DZ-ja za vodjo kabineta Gregorja Viranta imenovala Katarino Ratoša. Predlog za imenovanje Katarine Ratoša za vodjo svojega kabineta je podal predsednik DZ-ja Gregor Virant, člani komisije pa so imenovanje soglasno potrdili. Ratoševa je v kabinetu predsednika DZ-ja zaposlena že nekaj let, in sicer od časa, ko je bil predsednik DZ-ja France Cukjati.

Po poslovniku DZ-ja generalni sekretar vodi službe državnega zbora in opravlja druge zadeve, določene s predpisi, poslovnikom in z drugimi akti državnega zbora. Imenuje ga državni zbor na predlog kolegija za čas do konca mandata državnega zbora, ki ga je imenoval. Za svoje delo je odgovoren DZ-ju.

DZ potrdil nadomestne poslance