Dokler postopek na upravnem sodišču ne bo končan, MORS tega zapleta ne bo komentiral. Foto: MMC RTV SLO
Dokler postopek na upravnem sodišču ne bo končan, MORS tega zapleta ne bo komentiral. Foto: MMC RTV SLO
MORS zavajal pooblaščenko?

Z vseh političnih opcij so pred tedni prišle pobude, naj se umakne oznake zaupnosti iz dokumentov v lasti državnih organov, ki pričajo o trgovini z orožjem med letoma 1991 in 1994. Ministrstvo za notranje zadeve je to že storilo, medtem ko se na ministrstvu za obrambo očitno trudijo, da bi dokumente še ohranili v tajnosti.

Arhiv ni prevzel dokumentov
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar celo trdi, da jo je MORS zavajal. Ko je namreč leta 2009 želela pregledati še zadnjih okoli tisoč zaupnih dokumentov o trgovini z orožjem, so ji na ministrstvu zatrdili, da je te dokumente že prevzel Arhiv Slovenije. Pooblaščenka jim je verjela, pred kratkim pa je ugotovila, da to ni res, je za TV Slovenija poročala Jelena Aščić.

Direktor arhiva Dragan Matić zatrjuje, da teh dokumentov niso nikoli prevzeli, ampak so jih le označili kot arhivsko gradivo. To torej pomeni, da so še vedno v lasti MORS-a, za dostopanje do njih pa veljajo še vedno isti predpisi kot za dostopanje do vseh drugih dokumentov gradiva MORS-a.

Mors sprožil upravni spor
Zato je pooblaščenka obnovila postopek in zahtevala vpogled v to gradivo, vendar so na ministrstvu sprožili upravni spor. "Čakalna doba na upravnem sodišču pa je najmanj 1 leto in pol," dodaja Pirc Musarjeva.

Koalicija sicer pripravlja zakon o umiku stopnje tajnosti z orožarskih dokumentov, ki ga bodo predvidoma že prihodnji teden vložili v parlamentarni postopek. Po tem zakonu bi naj torej MORS umaknil oznake zaupnosti.

MORS zavajal pooblaščenko?