Boji se, da vlada ne bo kos močnim interesnim skupinam. Foto: RTV SLO
Boji se, da vlada ne bo kos močnim interesnim skupinam. Foto: RTV SLO

Vlada bi morala biti bolj pogumna.

Mićo Mrkaić v Odmevih
Mrkaić meni, da so premočni interesi tistih, ki nočejo umika države. Foto: RTV SLO
Na mestu predsednika strateškega sveta ga je nadomestil Jože P. Damijan. Foto: RTV SLO

Dodal je, da je z mesta predsednika strateškega sveta odstopil, ker ne verjame, da bodo vladne reforme tako liberalne, kot bi po njegovem morale biti, saj meni, da bi se morala država umakniti iz podjetij. Ob tem je dodal, da se boji, da vlada ne bo kos močnim interesnim skupinam.

Kot liberalist verjame, da je bistven del človekove svobode v tem, da se ne kopiči politična ali ekonomska moč.

Upa na enotno davčno stopnjo
Po besedah Mrkaića strateški svet ni imel nikoli mandata za davčno reformo. Po njegovem pa bi morali absolutna pooblastila na tem področju dati Damijanovem odboru za reforme in upa, da bo vlada našla politično moč za sprejem enotne davčne stopnje. Kot skupino, ki bi lahko močno ovirala sprejem reforme, je izpostavil uradnike na ministrstvu za finance, ki naj bi imeli svoje interese.

Pojasnil je tudi dogajanje ob sprejemanju pokojninske reforme, ko je zdajšnji predsednik strateškega sveta Damijan zagrozil s svojim odstopom, Mrkaić pa ga je prepričeval v nasprotno. Povedal je, da so za pokojninsko reformo vedeli že ob prihodu v strateški svet, zato nestrinjanje z njo ni smelo biti razlog za odstop.

Pogodbe za tujino še ni
Glede njegovega odhoda v tujino je povedal, da konkretne pogodbe še nima na mizi, pogovori pa potekajo.

Kot je znano, je Mrkaić pred kratkim odstopil s funkcij predsednika strateškega sveta in člana nadzornega sveta Telekoma in Kapitalske družbe, ostal pa je predsednik delovne skupine za reformo zdravstva.

Vlada bi morala biti bolj pogumna.

Mićo Mrkaić v Odmevih