Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ramazanski bajram je ob kurbanskem bajramu najpomembnejši praznik muslimanov. Kot so poudarili v Islamski skupnosti, je bajram za vsakega muslimana poseben dan, ker je končno dejanje po postnem času, v katerem se pozabljajo morebitne zamere, obiskujejo sorodniki, prijatelji in sosedi ter obdarujejo otroci.

Mufti Nedžad Grabus je zjutraj na bajramski osrednji slovesnosti v Športni dvorani Kodeljevo nagovoril zbrane vernike z besedami: "Spoštovani bratje in sestre, danes nastopa bajram, ki označuje konec blagoslovljenega meseca ramazana. Ramazan je mesec razodetja svete knjige Kur’ana in mesec posta. V vseh pomembnih religijah obstaja obred posta, odrekanje hrani in pijači, strastem, grdim besedam in navadam. Post ima drugačen koncept kot diete, kajti dieta je v glavnem skrb za fizični vidik sveta, post pa vključuje tudi duhovno razsežnost in jemlje človeka kot celoto, ne samo kot segment enega dela njegovega bitja."

Kot evropski muslimani smo občutljivi za kakršno koli vrsto širjenja sovražnega govora, saj iz lastnih izkušenj vemo, da se to lahko sprevrže v neželene posledice, kot se je to zgodilo z genocidom v Srebrenici,

mufti Nedžad Grabus

V nadaljevanju je poudaril, da sta sebičnost in prevzetnost lastnosti, ki po njegovem uničujeta medčloveške odnose. "Post, molitev, duhovnost, dobrodelnost in miloščina nam pomagajo, da ohranimo človečnost in zavest o pomembnosti krepitve vrednot, ki nam omogočajo, da gradimo družbo, v kateri bodo šibki in nemočni varni pred manipulacijami oblastnikov in oseb, ki zlorabljajo svoj položaj moči. To je nenehen izziv na tem svetu, s katerim se vsaka generacija spoprijema na svoj način," je dejal mufti.

"Evropski muslimani smo občutljivi na širjenje sovražnega govora"

Hkrati je Grabus poudaril, da so v Islamski skupnosti "zaskrbljeni zaradi razvoja islamofobije, ki se s pomočjo ekstremističnih in nacionalističnih platform na ravni Evrope prenašajo tudi v Slovenijo in se kažejo skozi določene medije ter politične koncepte pri vsakodnevnem etiketiranju in definiranju islama kot nasilne religije". Manipuliranje s političnimi koncepti multikulturnosti po njegovem mnenju ustvarja negotovost pri ljudeh, spodbuja sovraštvo in ga širi, kar je resna težava družbe. "Kot evropski muslimani smo občutljivi za kakršno koli vrsto širjenja sovražnega govora, saj iz lastnih izkušenj vemo, da se to lahko sprevrže v neželene posledice, kot se je to zgodilo z genocidom v Srebrenici," je opozoril Grabus.

Odgovorne v državi je pozval, da sovražnemu govoru v družbi namenijo več pozornosti. "Zavedamo se vrednote svobode govora v demokratični družbi, vendar svoboda govora ne more biti izgovor za širjenje sovražnega govora do drugih," je poudaril. Izrazil je upanje, da bodo prihodnjo ramazansko bajramsko molitev opravili v džamiji, katere gradnja se bliža h koncu.