Ker bo promet proti Bledu v naslednjih dneh obremenjen, organizatorji udeležence spodbujajo tudi, naj tja pridejo z vlakom. Foto: BoBo/Stane Klemenc
Ker bo promet proti Bledu v naslednjih dneh obremenjen, organizatorji udeležence spodbujajo tudi, naj tja pridejo z vlakom. Foto: BoBo/Stane Klemenc

Blejski strateški forum (BSF) velja za osrednji slovenski zunanjepolitični dogodek, v okviru katerega se konec poletja tradicionalno zberejo predstavniki politike, gospodarstva in civilne družbe ter razpravljajo o aktualnih izzivih. Letos na Bledu pričakujejo več kot 180 govorcev iz 48 držav, ki bodo sodelovali na več kot 30 razpravah, ki bodo v ponedeljek in torek potekale pod naslovom Svet vzporednih realnosti.

"Svet je vse bolj razdrobljen, je razdeljen in paralelen, vse več je konfliktov. Želimo se pogovarjati o prihodnosti, o tem, kako zagotavljati mir in varnost, kar je tudi poslanstvo Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta ZN-a," je pred začetkom foruma dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Forum bo sicer potekal prav v času, ko Slovenija začenja enomesečno predsedovanje Varnostnemu svetu.

Sorodna novica Levica za umik vabila Cipi Livni. Fajon: Blejski forum je soočenje različnih pogledov

Že pred začetkom najpomembnejše mednarodne konference pri nas pa je veliko prahu dvignilo to, da je na dogodek kot govorka vabljena tudi nekdanja izraelska zunanja ministrica Cipi Livni. Napoved udeležbe izraelske predstavnice je razburila več organizacij civilne družbe in tudi vladno stranko Levica, ki je napovedala bojkot foruma, če vabila Cipi Livni ne bodo preklicali. "Ni enostavna odločitev, ampak če želi forum kot široka platforma združiti različne poglede, različna mnenja in se pogovarjati resno, potem mora imeti za mizo verjetno ne samo enako misleče," je glede poziva Levice dejala ministrica Fajon.

Da je vse večji izziv za isto mizo dobiti govorce iz držav, ki so v konfliktih, pa je pred začetkom foruma povedal tudi generalni sekretar foruma Peter Grk. Tako tudi na panelu o Gazi, na katerem naj bi nastopila Livni, ne bo sodeloval palestinski predstavnik, soustanovitelj Palestinske nacionalne iniciative Mustafa Bagruti, temveč bo pogovor z njim potekal pred začetkom panela.

Sorodna novica Slovenija prevzema predsedovanje Varnostnemu svetu Združenih narodov

September bo torej za Slovenijo v zunanji politiki zelo intenziven, poroča Radio Slovenija. Poleg priprave Blejskega strateškega foruma je z današnjim dnem Slovenija namreč za mesec dni prevzela predsedovanje Varnostnemu svetu Združenih narodov. Novinar Radia Slovenija Aleš Kocjan ob tem pravi, da obdobje, v katerem Slovenija za en mesec prevzema krmilo Varnostnega sveta res ni hvaležno. "Na svetu divja največ oboroženih konfliktov po drugi svetovni vojni, rekordno število ljudi potrebuje humanitarno pomoč. Slovenska javnost seveda najbolj vidi dogajanje v Ukrajini in Gazi. V zvezi s konfliktom na Bližnjem vzhodu si želi naša država zagnati proces in pripravo terena za rešitev dveh držav. Toda tukaj so še konflikti v Siriji, Kongu in Sudanu. Vse omenjeno se bo septembra znašlo na dnevnem redu Varnostnega sveta. Slovenija želi, da bi septembra Varnostni svet sprejel vsaj dve resoluciji – o podaljšanju koordinatorstva za humanitarno pomoč Gazi in o podaljšanju sankcij v Sudanu. Seveda pa bi bili najbolj veseli, če bi uspelo sprejeti resolucijo o premirju v Gazi, a pogajanja o tem potekajo zunaj OZN-a."

Kaj pa meni o nemiru, ki ga v slovensko politiko vnašajo nekatera povabljena imena na 19. Blejski strateški forum?

"Da, prav simptomatično – pred letošnjo izvedbo foruma, ki nosi naslov Svet vzporednih realnosti, je največ prahu dvignilo povabilo nekdanji izraelski zunanji ministrici Cipi Livni. Ministrica Fajon kritikom odgovarja, da če želi forum kot široka platforma združiti različne poglede, ne more imeti za mizo samo enako mislečih, a hkrati da je slovenska pozicija glede nedopustnosti izraelskega napadanja Gaz jasna," med drugim pravi Aleš Kocjan za Radio Slovenija.

Posebna nagrada BSF za Julijo Navalno

Letos je forum sicer zasnovan tako, da bodo prvi dan, v ponedeljek, na programu razprave o aktualnih vprašanjih, kot sta vojni v Gazi in Ukrajini ter prihodnost Evrope, drugi dan pa bo posvečen vprašanjem, katerih rešitev bo ključna za življenje v prihodnosti. Med njimi so na prvem mestu podnebne spremembe, govora bo tudi o spravi, zelenem prehodu, migracijah ...

Na panelu voditeljev bodo letos poleg slovenskega premierja Roberta Goloba sodelovali še premierji Hrvaške, Albanije in Črne gore, Andrej Plenković, Edi Rama in Milojko Spajić, morda pa tudi srbski premier Miloš Vučević.

Posebno nagrado BSF bodo medtem podelili vdovi letos umrlega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Juliji Navalni, ki bo imela tudi nagovor. Nastopil bo še ruski opozicijski aktivist in šahovski velemojster Gari Kasparov.

Spremljajte BSF na Televiziji Slovenija

Otvoritev mednarodne konference in predsedniško razpravo si lahko v ponedeljek v neposrednem prenosu od 13.45 dalje lahko ogledate na 1. programu Televizije Slovenija. Na 3. programu Televizije Slovenija pa boste lahko ob 16.15 spremljali razpravo zunanjih ministrov.

V torek lahko ob tem na 3. programu ob 9. uri spremljate tudi panel z naslovom Sprava: učimo se iz preteklosti za boljšo prihodnost, na istem programu pa si boste lahko ob 11.05 ogledali posnetek razprave z naslovom Vrh OZN-a za prihodnost, ob 14.45 pa še prenos panela o 75-letnici Nata.

Predsednica Komisije bo še pred forumom obiskala Koroško

V uvodnem delu bo nastopila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki naj bi posebno pozornost namenila evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana. Von der Leyen bo še pred začetkom foruma obiskala lani v poplavah prizadeta območja na Koroškem, kamor bosta s slovenskim premierjem odletela s helikopterjem.

Predsednica Komisije si bo tako dobro leto po zadnjem obisku prizadetih območij ogledala, kakšno je stanje dobro leto po uničujočih poplavah, in se v Črni na Koroškem srečala tudi s tamkajšnjo županjo.

Forum vsako leto prometno precej obremeni Bled

Zaradi obiska visokih predstavnikov več držav bo zaradi varovanih kolon s policijskim spremstvom med nedeljo in torkom občasno povečan promet med Brnikom in Bledom. Ponekod bodo promet urejali policisti, vzpostavljene bodo tudi kratkotrajne zapore prometa.

Policija vse udeležence v cestnem prometu poziva, naj upoštevajo navodila policistov ter svetlobne in zvočne opozorilne znake vozil iz spremstva. Ker bo promet proti Bledu obremenjen, organizatorji udeležence spodbujajo tudi, naj tja pridejo z vlakom. Z vlakom naj bi na Bled prišla tudi ministrica Fajon.