V odkritem množičnem grobišču naj bi bilo več tisoč žrtev povojnih pobojev. Foto: Mehmedalija Alič
V odkritem množičnem grobišču naj bi bilo več tisoč žrtev povojnih pobojev. Foto: Mehmedalija Alič

Gre za veliko grobišče, v katerem so posmrtni ostanki v maju in juniju, pa tudi pozneje leta 1945 pobitih jetnikov in civilistov, je povedal vodja službe za vojna grobišča Marko Štrovs.

Pojasnil je, da so Nemci malo pred koncem druge svetovne vojne izkopali protitankovski jarek, ki je potekal od železniške proge pred Dobovo do Save. Na vrhu je bil širok šest metrov, na dnu malo manj, globok dva metra, celoten jarek pa je bil po Štrovsovih besedah dolg približno dva kilometra.

"V delu tega tankovskega jarka, oddaljenega od železnice in ceste, so takrat zakopali množico, ki so jo pripeljali tja in pobili. Po pripovedovanjih prič iz tistega časa je to pobijanje trajalo več mesecev, najbolj intenzivno je bilo v maju in na začetku junija 1945," razlaga Štrovs in dodaja, da gre po teh informacijah za več tisoč žrtev.

Vodja službe za vojna grobišča je še povedal, da so bili vsi dozdajšnji poskusi odkritja tega grobišča neuspešni predvsem zato, ker so žrtve pokopali zelo globoko; našli so jih na globini 1,7 metra. Ob tem je napovedal, da bodo v prihodnjem tednu ugotavljali, kako daleč sega del jarka, v katerem so posmrtni ostanki žrtev.