Novoizvoljena podpredsednica sindikata Ana Svenšek (levo) in predsednica Alenka Potočnik (desno), ki je bila na to mesto prvič izvoljena aprila 2021. Foto: BoBo
Novoizvoljena podpredsednica sindikata Ana Svenšek (levo) in predsednica Alenka Potočnik (desno), ki je bila na to mesto prvič izvoljena aprila 2021. Foto: BoBo

"Stanje v posameznih medijskih hišah dokazuje, da je za dobro delujoč medij, v katerem imajo zaposleni urejene pogoje za delo in opravljanje svojega temeljnega poslanstva v družbi, nujna zavezujoča kolektivna pogodba za novinarje in druge medijske delavce," so v sporočilu za javnost poudarili v Sindikatu novinarjev Slovenije.

Skupščina sindikata ob tem poziva vlado in pristojno ministrstvo za kulturo, da se nemudoma lotita sprememb krovne medijske zakonodaje v smeri, ki bo zagotavljala novinarsko in uredniško avtonomijo v vseh javnih in zasebnih medijih, da zagotovita stabilno financiranje javne RTV Slovenija in da pripravita spremembe zakona o STA-ju, ki bodo preprečevale posege oblasti, kot smo jim bili priča pred dvema letoma.

V raziskavi sindikata novinarjev in Centra za raziskovanje družbenega komuniciranja pri Fakulteti za družbene vede v Ljubljani so novinarji in drugi medijski delavci kot glavni težavi, s katerima se spoprijemajo pri svojem poklicu, poudarjali negotovost zaposlitve in preobremenjenost.

Opozorila o hiperprodukciji vsebin in slabšanju položaja novinarjev

"Nedavna raziskava o stanju v našem poklicu je jasno pokazala, da veliko novinarjev razmišlja o spremembi poklicne poti. Pričakovanja delodajalcev in zahtevane norme so spremenile ter poslabšale položaj novinarjev. In to je nekaj, kar je treba javno izpostavljati in dopovedati tako javnosti kot zaposlovalcem. Hiperprodukcija vsebin na dolgi rok ne koristi ne enim ne drugim," je v svojem programu opozorila nova podpredsednica sindikata Ana Svenšek, sicer novinarka spletnega portala MMC RTV Slovenija ter članica generalnega vodstva stavkovnega odbora na javni radioteleviziji.

"Članom želimo zagotoviti pravno pomoč pri zagotavljanju delavskih pravic in usposabljanja za opolnomočenje sindikalnih zaupnikov ter vseh medijskih delavcev za uresničevanje poklicnega poslanstva," pa je v svojem programu zapisala predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik, tudi predsednica sindikata na Slovenski tiskovni agenciji. "Želim biti naš glas pri zastopanju poklicnih interesov in ustvarjanju takšne medijske politike in zakonodaje, ki bosta zavezani avtonomnemu in kredibilnemu novinarstvu," je poudarila.

V Sindikatu novinarjev Slovenije sicer napovedujejo, da njihova prioriteta ostaja nadaljnje povezovanje in organiziranje vseh delavk in delavcev v medijih ter da se bodo še naprej trudili za vzpostavitev socialnega dialoga v posameznih medijskih hišah in na nacionalni ravni. "Od novega vodstva RTV Slovenija pričakujemo intenzivna pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma," so poudarili.