Proizvodnja osemkolesnikov miruje, v Patrii zadeve ne komentirajo. Foto: MMC RTV SLO
Proizvodnja osemkolesnikov miruje, v Patrii zadeve ne komentirajo. Foto: MMC RTV SLO
Patrie ponovno dvignile nekaj prahu

"Obdobja mirovanja glede nezaračunavanja penalov ni več, tako da ministrstvo za obrambo pogodbenemu partnerju redno izstavlja račune za plačilo zamud zaradi nepravočasne dobave vozil," na ministrstvu za obrambo odgovarjajo, ali med njimi in Patrio še vedno velja tako imenovani džentelmenski dogovor o nezaračunavanju pogodbenih kazni, kot je to veljalo dobri dve leti.

Da proizvodnja osemkolesnikov miruje, so potrdili tudi v šoštanjskem podjetju Indop, kjer so varili vozila. V Patrii zadeve niso želeli komentirati, piše Delo.

Patria bi že morala zaračunavati pogodbeno kazen
Ob tem časopis poudarja, da finska Patria že skoraj dve leti čaka pogajalce ministrstva za obrambo, da se začnejo pogajati o reprogramiranju pogodbe. Za to bi Sloveniji po vseh mednarodnih pravilih o naročilih Patria že zdavnaj morala zaračunati pogodbeno kazen. "Kot da bi bili Finci odgovorni za to, da slovenska vlada že dve leti ne ve, kaj narediti z 278 milijonov evrov težko pogodbo. To pa je tudi vzrok, da je dobava v tem času zastala," so zapisali.

Mors pa od Patrie razen "računov za realizirane dobave, ki so skladni s pogodbo", ni prejel ničesar. Patria Sloveniji penalov zaradi nespoštovanja oklepniške pogodbe torej "še" ne zaračunava.

Vlada se ni odločila za tožbo, ampak za reprogram
Na ministrstvu so še pojasnili, da v zvezi z izvajanjem veljavne pogodbe o nakupu oklepnih vozil 8 x 8 pripravljajo izhodišča, na podlagi katerih bodo izvedene vse aktivnosti, skladno s sprejetimi sklepi vlade. Kdaj bo to, niso navedli.

Vlada se je sicer pred slabim mesecem, ko se je odločala med dvema scenarijema - tožbo in reprogramom -, odločila za zadnjega.

Tožilstvo zavrnilo ovadbo proti novinarjem
Časopis še poroča, da je tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo zoper urednika Mladine Grego Repovža in novinarja Boruta Mekino zaradi domnevne zlorabe osebnih podatkov s posredovanjem podatkov v zvezi z obtožnim predlogom v zadevi Patria. Kazensko ovadbo je vložila informacijska pooblaščenka. Ovadbo zoper predsednika SDS-a Janeza Janšo, ki je obtožni predlog objavil na svojem profilu Facebooka, je tožilstvo poslalo policiji v dopolnitev.

Patrie ponovno dvignile nekaj prahu