Zdravstvene reforme - večno kislo jabolko. Foto: MMC RTV SLO
Zdravstvene reforme - večno kislo jabolko. Foto: MMC RTV SLO
Zdravstveni zakon se predstavi DZ-ju

Predstavniki ministrstva za zdravje so predstavnikom koalicijskih poslanskih skupin predstavili nov zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Predlog predvideva, da se bolniško nadomestilo zaradi zadržanosti z dela z 90 odstotkov zniža na 75, nadomestilo zaradi zadržanosti z dela zaradi poškodb zunaj dela pa z 80 na 65 odstotkov. Po besedah vodje poslanske skupine Zaresa Cvete Zalokar Oražem so se na sestanku dogovorili, da se bodo usklajevanja glede zakona nadaljevala.

Po besedah vodje poslanske skupine LDS-a Boruta Sajovica je zakon še v usklajevanju, o nekaterih spremembah pa se bodo morali še dogovoriti. Predlog, ki so ga dobili na mizo, je po njegovi oceni "solidna osnova za nadaljevanje pogovorov", se morajo dogovoriti, "kako urediti ločevanje javnega in zasebnega, da bo sistem za ljudi vzdržen in sprejemljiv".

Glede bolniških nadomestil je po njegovem v igri več predlogov, dokončne rešitve pa še ni. Sam odstotek višine bolniških nadomestil se mu pri tem niti ne zdi toliko pomemben, bolj se mu zdi pomembno, "da se stimulira tiste, ki delajo". "Seveda pa tudi nekdo, ki je zbolel, ne more biti pretirano kaznovan."

Vodja poslanske skupine SD-ja Bojan Kontič ni bil dosegljiv, da bi pojasnil stališče svoje poslanske skupine do omenjenih predlogov.

Zdravstveni zakon se predstavi DZ-ju