“V okviru svojih zakonskih pristojnosti policisti opravijo vse, kar lahko. Vendar potem epiloga ni,
“V okviru svojih zakonskih pristojnosti policisti opravijo vse, kar lahko. Vendar potem epiloga ni," opozarja predsednik SPS-ja Adil Huselja. Foto: BoBo

Potem ko je v Kočevju nekaj pripadnikov romske skupnosti pred dnevi napadlo policiste, strokovnjaki za varnost in policijska sindikata ocenjujejo, da gre za prekoračitev meje dopustnega. Na poslabšanje varnostnih razmer na nekaterih območjih v Sloveniji so že v četrtek opozorili v Sindikatu policistov Slovenije (SPS), kjer so vodstvi ministrstva za notranje zadeve in policije pozvali k sprejetju ukrepov za učinkovitejše uveljavljanje reda in izterjavo izrečenih kazni ter boljšo varnost policistov v postopkih in posledično tudi državljanov.

Kot je v pogovoru za Radio Slovenija pojasnil predsednik sindikata Adil Huselja, so se oglasili tako zaradi zahteve po zaščiti policistov kot tudi zaradi ocene, da je romsko vprašanje treba urediti. Neukrepanje vlade se ne more lomiti na hrbtih policistov, je poudaril in opozoril, da se "s to problematiko očitno razen posameznih županov ukvarjajo samo policisti".

Kot je opozoril, nasilna dejanja ob tem slabo luč mečejo na celotno skupnost, v iskanje rešitev pa se morajo takoj vključiti vse pristojne službe z vlado na čelu. Kot je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec, policisti ostajajo ujeti med očitki, da na eni strani diskriminirajo Rome, na drugi pa, da premalo ščitijo preostale prebivalce. “V okviru svojih zakonskih pristojnosti policisti opravijo vse, kar lahko. Vendar potem epiloga ni," je ob tem dejal Huselja in opozoril, da nekaznovanje kršilcem daje signal, da to lahko počnejo še naprej.

Opozorila o vse pogostejših napadih na policiste
V Ribnici Romi napovedali protest, ker nimajo pitne vode

V občini Ribnica so Romi iz dveh naselij za ponedeljek napovedali protest, ker nimajo pitne vode. Kot je za Radio Slovenija pojasnil župan Samo Pogorelc, sicer "tudi policisti, čeprav so opravili neke pogovore, ne morejo čisto zagotoviti, ali protest bo ali ne oz. v kakšnem obsegu”.

Ribniški župan je ob tem vlado pozval k ukrepanju na način, da bodo pravila veljala za vse enako.

Policijski sindikat vladi očita, da ne ceni dela policistov

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pa so navedli, da se zavedajo pomembnosti vsake pobude, ki bi pripomogla k varnejšemu delovnemu okolju za policiste in k večji učinkovitosti pri izvajanju policijskih nalog, ter jih kot take podpirajo. Obenem pa so v PSS-ju poslali dopis predsedniku vlade Robertu Golobu, v katerem ga sprašujejo, ali ima namen zakonito ovrednotiti delo policistov ter ob tem spoštovati ustavne odločbe in pravico do poštenih pogajanj in pogojev dela.

Sorodna novica Sindikat policistov poziva k ukrepanju za zagotavljanje večje varnosti policistov v postopkih

Prepričani so, da je vlada med pogajanji za odpravo plačnih nesorazmerij pri plačah v javnem sektorju pokazala, da ne ceni dela policistov, ki skrbijo za varnost, življenje in premoženje državljanov, "saj do zdaj ni omogočila poštenih pogajanj glede vrednotenja njihovega dela ter vrednotenja prepovedi, omejitev in obremenitev, ki so specifične ravno pri opravljanju poklica policista". Kot so navedli, je vladna stran v predlogu prenove plačnega sistema ovrednotila delo večine uradnikov in javnih uslužbencev višje kot delo policistov in zaposlenih v podpornih službah policije in ministrstva za notranje zadeve.

V Sloveniji se premalo vlaga v varnost

Vlada po njihovem mnenju ne spoštuje odločb ustavnega sodišča, ki je "jasno zavzelo stališče, da policisti in uslužbenci policije niso primerljivi z ostalimi poklici zaradi nalog, ki jih opravljajo, in zaradi njihovega poslanstva". V PSS-ju se namreč zavzemajo za ločen plačni steber za javni red in varnost, s katerim bi lahko po njihovem mnenju omogočili pošteno vrednotenje policijskega dela in podpornih služb.

V PSS-ju tudi ocenjujejo, da se v Sloveniji premalo vlaga v varnost. Slovenija je trenutno ena najbolj varnih držav, a varnost ni samoumevna, so poudarili. "Vi in vaša vlada pa, glede na po našem mnenju nesprejemljive in podcenjujoče predloge vrednotenja policijskega dela in podpornih služb, vse te vrednote očitno namerno in nerazumno zavračate, pri tem pa se celo ignorantsko izogibate vsakemu 'zakonitemu' merilu in kriteriju ter obrazložitvi, ki smo vam jo podali v pogajanjih za vrednotenje delovnih mest v okviru prenove plačnega sistema. To kaže, da vam ni mar za prihodnost Slovenije in za varnost njenih državljanov v prihodnosti," so zapisali in vladi očitali tudi, da se obrača stran ob opozorilih sindikata o kadrovski nedohranjenosti.

"Slovenija je bila v zadnjih letih ocenjena kot varna država in je na lestvici turistično varnih destinacij na vrhu svetovnega seznama – vendar ne zaradi dela vlade, temveč v prvi vrsti ravno zaradi požrtvovalnega dela policistov in podpornih služb, ki skrbimo za varnost v Sloveniji," so še dodali. Od premierja Goloba pa pričakujejo takojšen odziv.

MNZ: Napadi na policiste morajo biti kaznovani

Na sindikalna poziva sta se odzvala tako policija kot tudi MNZ. Obsojajo vsako nasilje in napad na policiste, ki mora biti ustrezno obravnavano in kaznovano.

"Prizadevamo si, da imajo policistke in policisti čim boljšo zaščitno opremo, da so čim bolje opremljeni in pripravljeni na zahtevne naloge, ki jih vsak dan opravljajo za varnost celotne države," so pojasnili in navedli, da se zavedajo zahtevnih izzivov, povezanih z romsko skupnostjo, in jih tudi dejavno rešujejo. "Poudarjamo pa, da se romske problematike ne da rešiti čez noč," so dodali in pojasnili, da medresorska delovna skupina za obravnavo romske problematike, ki jo koordinira ministrstvo za notranje zadeve, obravnava romsko problematiko celovito.

Po njihovem prepričanju gre za kompleksno področje, ki pa zahteva dejavno sodelovanje tako državnih institucij, občin kot romskih skupnosti – "ni torej vse odvisno le od ministrstva za notranje zadeve". "Prav tako ni policija tista, ki bo rešila vse izzive, povezane s sobivanjem z Romi. Namen policije je odkrivanje in preiskovanje ter predvsem preprečevanje odklonskih pojavov in dogodkov in s tem zagotavljanje varnosti oziroma povečanje občutka varnosti pri vseh prebivalcih v skupnosti," so zapisali.

V odzivu na poziv Sindikata policistov Slovenije so zagotovili še, da bo policija še naprej obravnavala vsako kršitev ali kaznivo dejanje v skladu z zakonodajo in varovanjem človekovih pravic ter tako zagotavljala enakopravno obravnavo vsem.

Policijski sindikat opozarja na vse slabše varnostne razmere