Pogosto v svete tri kralje preoblečeni koledniki obiskujejo domove, prepevajo voščilne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov. Foto: BoBo
Pogosto v svete tri kralje preoblečeni koledniki obiskujejo domove, prepevajo voščilne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov. Foto: BoBo

Predsednik republike Borut Pahor, premier Miro Cerar in predsednik DZ-ja Milan Brglez so skupino kolednikov sprejeli ločeno. Zahvalili so se jim za solidarnost do otrok po vsem svetu.

Skupino kolednikov iz župnije Ljubno ob Savinji in predstavnike Misijonskega središča Slovenije je najprej sprejel premier Cerar. Kolednikom se je zahvalil za zavedanje o pomembnosti človeške solidarnosti.

Posebej je izpostavil, da koledniki zbirajo pomoč tudi za ljudi izven Slovenije, saj je po njegovih besedah pomembno zavedanje, da smo vsi tudi državljani sveta. "Tako tu kot v Afriki in na drugih celinah smo vsi ljudje - z enakimi potrebami in željami. Pomembno je zavedanje, da smo ljudje po vsem svetu povezani, zato si moramo pomagati," je dodal premier.

Predstavnik Misijonskega središča Slovenije Matjaž Križnar, kjer skrbijo za ohranitev tega starega običaja, je poudaril, da koledovanju vedno dodajo tudi pomen solidarnosti, saj se zavedajo, da dobrine po svetu niso pravično porazdeljene.

Plemenitost ravnanja
Tudi Pahor se je kolednikom na sprejemu zahvalil za pesem in prijazne besede ter poudaril plemenitost njihovega ravnanja, so navedli v uradu predsednika republike. "Ob tem, da v naši domovini skrbimo drug za drugega, vi skrbite za najbolj ranljive, otroke po vsem svetu," je spomnil.

V DZ-ju pa so tokrat s koledniško pesmijo nastopili Ljudski pevci iz Kulturno prosvetnega društva Stane Petrovič Hajdina, ki deluje že vse od leta 1913. Kolednike, ki po starodavnih običajih prinašajo mir, pogum, srečo in blagostanje, je predsednik DZ-ja sprejel v preddverju velike dvorane DZ-ja.

Brglez se je v nagovoru kolednikom zahvalil za srečo, zdravje in dobro letino, ki so jo s svojo pesmijo prinesli v DZ, in dodal, da v letu 2017 pričakuje predvsem dobro zakonodajno letino. Sicer pa je ocenil, da je prav koledniško sporočilo "tisto pravo", saj hkrati govori o novem začetku, obenem pa oživlja ljudske običaje.

Poslani učenjaki
Po svetopisemskem zapisu je vladar Judeje Herod, ko je slišal za Jezusovo rojstvo, poslal učenjake, da bi preverili, ali se je res rodil nov judovski kralj, ki je bil obljubljen, pri čemer jih je vodila zvezda.

V Svetem pismu število učenjakov, ki jih je poslal Herod, ni navedeno. Matejev evangelij navaja le, da so novorojenemu detetu prinesli troje daril: zlato, kadilo in miro. Od tod sklep, da so bili darovalci trije, iz legend pa izhajajo tudi njihova imena (Gašper, Miha in Boltežar). Ker so bili modri običajno učeni možje plemenitega rodu, ki so imeli velik vpliv pri vladarjih, jim v Cerkvi pravijo tudi kralji.

Blagoslovljena voda, kadilo in koledniki
Tega se katoliški in evangeličanski verniki spominjajo s praznikom svetih treh kraljev, ko sta v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata na predvečer praznika svetih treh kraljev napišejo začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta.

Pogosto v svete tri kralje preoblečeni koledniki obiskujejo domove, prepevajo voščilne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov. V nekaterih državah, kot so Avstrija, Italija in Hrvaška, je praznik svetih treh kraljev dela prost dan.