Matej Tonin, ki je vodenje NSi-ja prevzel leta 2018, bo po pričakovanjih na čelu stranke še najmanj dve leti. Foto: BoBo
Matej Tonin, ki je vodenje NSi-ja prevzel leta 2018, bo po pričakovanjih na čelu stranke še najmanj dve leti. Foto: BoBo

Rok za vložitev kandidatur za predsednika stranke NSi in za člane strankinega izvršilnega odbora, razsodišča in nadzornega odbora se je iztekel v ponedeljek ob 12. uri. Na kongresu stranke, ki bo potekal v soboto, bo za vnovični mandat na čelu NSi-ja kandidiral le aktualni predsednik stranke, evropski poslanec Matej Tonin, ki je bil edini kandidat tudi na zadnjem volilnem kongresu pred dvema letoma. Takrat ga je podprlo 282 od 292 delegatov.

Statut stranke NSi vlaganja kandidatur tik pred kongresom namreč ne omogoča, tako da scenarij, kot se je zgodil na zadnjem volilnem kongresu SD-ja, ko je Matjaž Han kandidaturo za predsednika stranke vložil na dan kongresa in bil nato tudi izvoljen, ni mogoč.

Poslanci bodo mesta v izvršilnem odboru prepustili drugim članom stranke

Več kandidatov se bo medtem v soboto v Škofji Loki potegovalo za članstvo v NSi-jevem nadzornem odboru, v razsodišču stranke ter v izvršilnem odboru. Tega trenutno med drugim sestavlja tudi več kot polovica poslanske skupine NSi-ja, medtem ko na kandidatni listi za tokratne volitve članov izvršilnega odbora poslancev ni.

Celoten seznam kandidatov za organe stranke NSi je dostopen tukaj.

Iz NSi-ja so za MMC sporočili, da so se poslanci za to odločili zavestno, saj so želeli te funkcije prepustiti ljudem, ki so bližje "terenu", denimo predstavnikom podmladka, občinskih in mestnih odborov.

Na kongresu bodo v NSi-ju obravnavali tudi vsebinska izhodišča za nadaljnje delo. Kot napovedujejo, bo v ospredju prenovljen gospodarski program, ki so ga prvič predstavili pred 10 leti, in predlogi za izboljšanje socialnega položaja ljudi. Glede na dogajanje na desnem političnem polu, ki ga je v zadnjem tednu zaznamoval predvsem izstop Anžeta Logarja iz vrst SDS-a in napoved o ustanovitvi nove stranke, bodo v NSi-ju v soboto najverjetneje razpravljali tudi o prihodnjem pozicioniranju stranke.

Na dogodku bodo sodelovali tudi tuji gostje. V razpravi o prihodnjih izzivih Evropske unije, migracijah, konkurenčnosti gospodarstva in zelenem prehodu, ki bo potekala ob robu kongresa, bosta tako poleg Tonina sodelovala tudi evropski poslanec iz madžarske stranke Tizsa Péter Magyar in evropski poslanec iz nemške stranke CDU Sven Simon.