Premier Golob še ne bo podpisal varnostnega sporazuma z Ukrajino, ker ta še vedno ni usklajen. Foto: BoBo/Borut Živulović
Premier Golob še ne bo podpisal varnostnega sporazuma z Ukrajino, ker ta še vedno ni usklajen. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Sporazuma predsednik vlade v Washingtonu ne bo podpisal, ker je državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve na današnji seji povedal, da sporazum še ni usklajen," je po seji vlade povedal podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon ter dodal, da usklajevanje poteka na ravni MZEZ-ja in da vlada trenutno še ni seznanjena z zahtevami pri usklajevanju.

Predtem je državni sekretar na MZEZ-ju Marko Štucin v sredo na seji odbora DZ-ja za zunanjo politiko (OZP) potrdil, da pogajanja o sporazumu potekajo. Kot je dejal, bo z vsebino sporazuma odbor seznanjen, ko bo ta pripravljen.

Varnostni sporazum je dvignil nekaj prahu pred obiskom predsednice republike Nataše Pirc Musar v Ukrajini pretekli teden. Predsednica je sprva napovedala, da ga bo med obiskom podpisala, a so nato z vlade sporočili, da besedilo še ni usklajeno. V Kijevu naj bi imeli zadržke, ker osnutek ni vseboval konkretnih zavez glede pomoči.

Gre sicer za dvostranski varnostni sporazum, kakršnega je Ukrajina podpisala že z 18 drugimi državami.

Podpisa varnostnega sporazuma z Ukrajino še ne bo