Ministrstvo za okolje in prostor želi z ukrepi povečati dostopnost najemniških stanovanj. Foto: BoBo
Ministrstvo za okolje in prostor želi z ukrepi povečati dostopnost najemniških stanovanj. Foto: BoBo
Za mlade, ki si želijo samostojnega življenja, hkrati pa so še vedno pripravljeni bivati z vrstniki, bi bile na voljo stanovanje skupnosti. Foto: BoBo

Nacionalni stanovanjski program po navedbah ministrstva za okolje in prostor (MOP) "predstavlja drugo generacijo dokumenta, s katerim država prispeva k doseganju ciljev, določenih v svojih razvojnih, prostorskih in socialnih programih", in ki naj bi bil osnova za izboljšanje razmer pri reševanju stanovanjskega vprašanja različnih ciljnih skupin.

"Stanovanjska politika je celovita politika, ki deluje v funkciji spodbujanja in podpore gospodarskemu razvoju ter razvoju celotne družbe, v smislu ohranjanja prebivalstva ter zagotavljanja kakovostnega življenjskega okolja za vse prebivalce," še pravijo na ministrstvu.

Več najemniških stanovanj
Ministrstvo si je za cilj programa zastavilo spremembo razmerja med najemnimi in lastnimi stanovanji v Sloveniji v korist najemnih stanovanj, zato nameravajo z ukrepi povečati dostopnost najemnega stanovanjskega sklada.

Na drugi strani program predvideva ukrepe pri novogradnjah za zagotavljanje stanovanj, kjer je potreba največja. Dostopnost do primernih stanovanj namreč ogroža bivanje najšibkejših skupin prebivalstva, vlagateljev v javna najemna stanovanja pa primanjkuje, pravijo na ministrstvu. Program posebno pozornost namenja tudi mladim in starejšim generacijam ter kakovosti bivanja.

Javno upravljanje najemniških stanovanj
V predlogu nacionalnega programa je tako predvidena ustanovitev javne službe za najemniško upravljanje, ki bi delovala v okviru stanovanjskega sklada in bi bila vmesni akter med najemnikom in najemodajalcem.

Lastniki nepremičnin bi se lahko vključili v shemo najemnega stanovanjskega sklada, in sicer bi stanovanje s pogodbo za določen čas in po določeni ceni predali v upravljanje javni službi. Tako bi bili za to določeno obdobje razbremenjen vseh poslov, povezanih z oddajo stanovanja, imeli pa bi zagotovljen dohodek od oddaje stanovanja. Predvidena je vpeljava davčnih olajšav za lastnike, ki bi se vključili v shemo.

Za večjo dostopnost stanovanj za ranljivejše skupine prebivalstva je tudi predvidena postopna uvedba stanovanjskega dodatka, ki bi bil namenjen korigiranju plačilne sposobnosti kritja stroškov najema za šibkejše prebivalstvo, vključen pa bi bil v enotni sistem socialnih transferjev.

"Komune" za mlade
V okviru sheme za mlade je predlagano oblikovanje programa stanovanjskih skupnosti za mlade, ki si želijo samostojnega življenja, hkrati pa so še vedno pripravljeni bivati z vrstniki. V tem primeru bi šlo za stanovanja, prilagojena sobivanju mladih, omogočila bi pa nižjo najemnino, saj je gradnja tovrstnih stanovanj praviloma ugodnejša kot gradnja samostojnih manjših stanovanj.

Republiški stanovanjski sklad bi najprej zgradil eno skupnost za mlade kot pilotni projekt, prek katerega bi preverili poslovni model in možnosti financiranja in sodelovanja z lokalnimi skupnostmi, mladinskimi organizacijami ipd.

Med možnostmi reševanja stanovanjskega vprašanja je tudi deljeno lastništvo kot javno-zasebno partnerstvo, v okviru katerega zasebni partner stanovanje v celoti uporablja, javnemu skladu pa za njegov solastniški delež plačuje mesečno nadomestilo.

Predviden pa je tudi instrument najema z možnostjo poznejšega odkupa javnega najemnega stanovanja po amortizirani ceni.

Odkup stanovanj starejših
Za starejše, ki finančno ne zmorejo več nositi bremena lastništva, je med drugim predvidena možnost odkupa stanovanja od javnega stanovanjskega sklada z doživljenjsko rento. Zagotavljanje bivalnih enot in stanovanj za prebivalce s posebnimi potrebami bi prevzel republiški stanovanjski sklad. Predvideno je, da bi sklad v obdobju 2015-2020 za gradnjo namenil 18 milijonov evrov, lokalne skupnosti pa bi prispevale zemljišča ali stanovanja, potrebna obnove.

Na območjih, kjer je potreba po stanovanjih največja, je predvideno tudi sofinanciranje gradnje novih najemnih stanovanj. Med možnostmi je tudi spodbujanje alternativnih oblik bivanja, kot so stanovanjske zadruge.

Mnenja in predloge MOP zbira do 25. marca, program pa bodo v sprejem vladi poslali predvidoma maja. Ob tem pričakujejo, da bodo pripombe in mnenja prispevali k oblikovanju "usklajenega in široko sprejemljivega dokumenta, ki bo gradil temelje sprememb na stanovanjskem področju".