Za uničenje ubojnih sredstev bo poskrbela državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo
Za uničenje ubojnih sredstev bo poskrbela državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo

Tri ročne bombe, ki so štrlele iz zemlje, sta v četrtek opazila starejša zakonca in o najdbi obvestila center za obveščanje. Ta je na kraj poslal pirotehnika državne enote, ki sta bombe pobrala in območje nato pregledala z detektorjem kovin, poročajo Primorske novice.

Ker sta z njim zaznala večjo količino kovin, sta poklicala dodatne pirotehnike. Po nekajurnem kopanju so našli 292 nevarnih ostankov vojne, skupaj težkih 466 kilogramov. Po pregledu in meritvah vsakega kosa posebej so se odločili, da vse skupaj odpeljejo v skladišče, kjer bodo počakali na uničenje.

Kot je za Primorske novice ocenil poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič, so domačini med prvo in drugo svetovno vojno verjetno čistili polja in vinograde ter vsa odkrita neeksplodirana ubojna sredstva prinesli na ta kraj in plitko zakopali. Dodatno so jih zakrila še drevesa oziroma korenine, erozija pa je nato povzročila, da so tri najvišje ležeče bombe pokukale na plan.

"Takega odkritja nismo imeli že vrsto let. Nazadnje smo pred približno šestimi leti nad Kanalom našli približno 50 kosov, da bi našli skoraj 300 kosov, pa je res redkost," je povedal.

Vse pripravljeno za nedeljsko onesposobitev letalske bombe

V mestni občini Nova Gorica je medtem vse pripravljeno za nedeljsko evakuacijo zaradi onesposobitve neeksplodirane angleške letalske bombe iz druge svetovne vojne. Pirotehniki na mestu najdbe bombe so na območju tirov novogoriške železniške postaje pripravili vse potrebno za onesposobitev bombe, ki je sicer, kot je v četrtek povedal Darko Zonjič, dobro ohranjena in ima mehanski vžigalnik.

Onesposobitev bombe se bo začela v nedeljo, 20. oktobra, ob 10. uri, mestna občina pa je za vse tiste, ki se v nedeljo v času evakuacije ne bodo imeli kam umakniti, dala na voljo veliko dvorano novogoriške občinske palače in prebivalcem, ki bodo to želeli, ponudila pomoč pri evakuaciji.