Foto:
Foto:
Pahor se je sestal z Virantom

Najverjetnejši mandatar Borut Pahor (SD) in minister Gregor Virant sta se srečala na Virantovo pobudo, na srečanju pa sta govorila o problematiki novega plačnega sistema v javnem sektorju in vprašanju kadrovanja na najvišje funkcije v javni upravi.

Virant: Vse se da rešiti znotraj sistema
Virant je Pahorju predstavil potek plačne reforme od leta 2002 naprej, potek pogajanj in glavne težave, ki so nastale pri implementaciji plačnega sistema. Pojasnil je tudi "iz česa ti problemi izvirajo", je dejal Virant, ki je poudaril, da si želi, da se projekt spelje do konca. Prepričan je, da so vse težave rešljive znotraj obstoječega sistema, in sicer z manjšimi popravki zakona o sistemu plač v javnem sektorju, popravki splošne in panožnih kolektivnih pogodb in v veliki meri z dobrim delom menedžmenta v javnih zavodih.

SD alternative plačnemu sistemu ni napovedal
Borut Pahor je dejal, da je SD o modernizaciji plačnega sistema v javnem sektorju razmišljal že pri pripravi alternativnega vladnega programa, in sicer tako, da bi nekatere sisteme izključili iz enotnega paketa. Ker pa so se socialni partnerji nato sogovorili za sedanji sistem, je SD sprejel politično odločitev in alternative plačnemu sistemu ni napovedal.

"Nekatere težave pri implementaciji plačnega sistema je bilo moč pričakovati," je dejal Pahor, nova vlada pa jih bo morala rešiti, in sicer v pogovoru s prizadetimi in z rešitvami, ki bodo znotraj podpisane pogodbe. Popravke bi zaenkrat iskali znotraj obstoječega plačnega sistema, je dodal Pahor.

Pahor kritičen do kadrovanja odhajajoče vlade
Tema pogovorov je bilo po pričakovanjih tudi kadrovanje v javni upravi. Kot je napovedal Pahor, bodo skušali vrh javne uprave zavarovati pred tem, da bi ministri posegali vanj. Dodal je, da je treba doseči tudi, da "vlade, ki se poslavljajo od svojih položajev, teden dni preden končajo delati s polnimi pooblastili, ne dajejo več razpisov za javne uslužbence, kar se sedaj dogaja." Da je treba preprečiti kadrovanje po strankarskih kriterijih, meni tudi odhajajoči minister Virant.

Pahor se je sestal z Virantom