Foto:
Foto:
Določilo, kje mora biti nalepljena vinjeta, bodo spremenili. Foto: MMC RTV SLO
Intervju z ministrom Žerjavom

Poudaril je, da odgovornost zanjo nosi izvajalec del, torej gradbeno podjetje SCT, ne glede na to, da je imel za vgradnjo protipožarnega materiala na kovinske diletacije posebnega, po njegovih besedah "specialnega", podizvajalca iz Anglije, ki je dela opravil pred dvema mesecema.

"Ni odpadel omet, kot je bilo rečeno, in ni odpadel beton, ampak lahek porozni material. Kljub temu se to ne bi smelo zgoditi," je dodal.

Minister je zagotovil, da je predor zdaj varen, saj so ponoči odstranili ta material s celotnega območja. Glede na to, da bo promet tekel od zdaj naprej normalno, Žerjav meni, da bodo ljudje nevšečnosti hitro pozabili. Še enkrat pa je ponovil, da vseh zapletov z gradnjo šentviškega predora nikoli ne smejo pozabiti stroka, izvajalci, Dars, DDC, ministrstvo in politika.

"Vinjete smo uvedli rekordno hitro"
S prvim dnem uvedbe vinjetnega cestninjenja je minister zelo zadovoljen in je pohvalil svoje sodelavce in Dars, ki so projekt izpeljali v rekordnem času. Pojasnil je, da so na primer Avstrijci vinjete uvajali dve leti in pol, Slovenija pa je za to potrebovala dobre tri mesece. Dopušča možnost, da se bodo pojavile kakšne težavice, spremenili bodo tudi določilo, da morajo biti vinjete nalepljene na levem zgornjem kotu vetrobranskega stekla, in stvari poenostavili.

Celoten intervju z ministrom si poglejte v priloženem videu.

Po njegovih besedah se zadnje številke o prodanih vinjetah gibljejo med 450.000 in 500.000 in ker je turistična sezona še pred nami, številni Slovenci pa vsak dan ne uporabljajo avtocest in zato vinjete še niso kupili, Žerjav pravi, da bo prodaja potekala po pričakovanjih.

Zagotovil je, da so pred uvedbo vinjet obvestili vse evropske države. Glede na to, da je bilo okoli naših vinjet dvignjenega toliko prahu, ga čudijo izjave tujcev, da o obveznih vinjetah v Sloveniji niso ničesar vedeli. Vinjete je po ministrovih besedah mogoče kupiti v vseh sosednjih državah, razen na Madžarskem, kjer pa jih bodo začeli prodajati v tem tednu. Madžarska ni bila prioriteta, saj morajo Madžari prevoziti vsaj 90 kilometrov po slovenskih cestah, preden pridejo do avtoceste, in lahko vinjete kupijo na vseh bencinskih črpalkah, je dodal.

Kje avtocesto še gradijo?
Dela trenutno potekajo še na pomurski avtocesti, na dveh odsekih dolenjke in na gorenjskem delu, a Žerjav zagotavlja, da bo avtocestni križ končan do konca leta, razen odsekov okoli Trebnjega. Gradi pa se seveda še goriški del avtoceste. Z vinjeto bo celotno Sloveniji od zahoda do vzhoda po avtocesti mogoče prečkati do konca oktobra tega leta, od severa do juga pa do konca leta 2009, zagotavlja Žerjav.

Ana Svenšek

Intervju z ministrom Žerjavom