Uvedba vinjetnega sistema cestninjenja za zdaj ne povzroča nobenih težav. Foto: MMC RTV SLO
Uvedba vinjetnega sistema cestninjenja za zdaj ne povzroča nobenih težav. Foto: MMC RTV SLO
Na Logu brez težav
Vožnja z vinjeto

"Veseli nas, da so uporabniki ustrezno pripravljeni," je ob tem dejala izvršna direktorica za prodajo in marketing v Darsu Branka Videtič.

Večje zgostitve pričakovati na stranskih cestah
Večje zgostitve na stranskih cestah je po njenih besedah mogoče pričakovati le ob koncih tedna, saj se bodo cestam, za katere velja obvezna uporaba vinjet, skušali izogniti predvsem občasni uporabniki, večinoma tujci.

Vabljeni k ogledu priloženih videov.

Da na cestninskih postajah ni posebnosti, so potrdili tudi v Prometno-informacijskem centru. Voznike pa kljub temu opozarjajo, naj ob današnji spremembi sistema cestninjenja upoštevajo omejitev hitrosti na postajah. Kot je znano, je treba vožnjo med cestninskimi kabinami omejiti na 40 km/h.

Policija za MMC potrdila sodelovanje pri nadzoru
Kot je pojasnila Videtičeva, so cestninski nadzorniki, ki preverjajo upoštevanje novega sistema, delati začeli že ob polnoči. Na Generalni policijski upravi so za MMC potrdili, da sodelujejo pri nadzoru. Naj spomnimo, da je za vožnjo po cestninskih cestah brez vinjete zagrožena kazen od 300 do 800 evrov.

Koliko policistov pomaga nadzorovati uporabo vinjet, nam na policiji niso znali povedati: "Za občasne skupne nadzore s cestninskimi nadzorniki se namreč dogovarjajo neposredno policijske uprave same, poleg tega je nadzor nad uporabo vinjet samo ena izmed številnih policijskih nalog."

Policija lahko kaznuje tudi tovornjakarje
Sicer pa bodo policisti nadzor izvajali tako pri rednem nadzoru kot tudi z dodatnimi patruljami. Uporabo vinjet bodo preverjali "na vseh površinah, kjer je mogoče varno izvesti postopek z vozilom".

Policija bo lahko ustavila oziroma kaznovala tudi voznika tovornjaka, če se bo ta peljal skozi cestninsko postajo na pasu, namenjenem osebnim vozilom. "V tem primeru gre za neupoštevanje prometne signalizacije," so za MMC še pojasnili na GPU-ju.

Konec sistema ABC
Z današnjim dnem je torej prenehal veljati sistem za plačevanje cestnine ABC za osebna in motorna kolesa, ki ga je Slovenija uvedla pred 13 leti. Za tovornjake s težo nad tri tone pa naj bi sistem ABC uvedli letos poleti. Podobno kot vinjete bo tudi to le začasna rešitev.

Sredi leta 2009 naj bi namreč za tovornjake, z letom 2010 pa še za vsa druga vozila, začel veljati sistem satelitskega cestninjenja prometa v prostem toku.

Kakšne utrinke je v objektiv na Logu in na Vrhniki ujel MMC?

Marjetka Nared

Na Logu brez težav
Vožnja z vinjeto