Uvedba vinjet v Sloveniji je močno razburila Hrvate. Foto: MMC RTV SLO
Uvedba vinjet v Sloveniji je močno razburila Hrvate. Foto: MMC RTV SLO

Ker večina turistov na Hrvaško pride po cestah, od tega dve tretjini čez Slovenijo, hrvaški avtoklub skupaj z ministrom Bajsom meni, da morajo turistom ponuditi alternativne poti. Po njihovem mnenju obstaja šest poti, na katerih se lahko izognejo plačilu vinjet. Te so Zagreb-Celje-Dravograd, Zagreb-Macelj-Ptuj-Šentilj, Čakovec-Ljutomer-Murska Sobota-Gornja Radgona, Zagreb-Macelj-Maribor-Šentilj, Reka-Trst in Pula-Trst.

Zgubljanje po slabo označenih cestah
Hrvaški novinar Josip Fiolić je odšel po t. i. Bajsovi poti med Zagrebom in Šentiljem, najkrajši in zato tudi najbolj oblegani povezavi med Hrvaško in Avstrijo. Zaradi strogih slovenskih policistov se je držal vseh prometnih omejitev - vozil je v povprečju 40 kilometrov na uro. Med svojo "avanturo" po lokalnih slovenskih cestah se je celo izgubil, ker "po lokalnih cestah čakajo voznike številna presenečenja in omejitve".

Hrvaška vlada priporoča:

1. Zagreb-Celje-Dravograd
2. Zagreb-Macelj-Ptuj-Šentilj
3. Čakovec-Ljutomer/Murska Sobota-Gornja Radgona
4. Zagreb-Macelj-Maribor-Šentilj
5. Reka-Trst
6. Pula-Trst

Tri ure za pot Zagreb-Šentilj
Pot "avanturiste" pelje tudi skozi Ptuj. Tamkajšnji župan Štefan Čelan povečanja prometa zaradi njih ne pričakuje. Čelan priznava, da bi se po tej poti tudi sam težko znašel, saj se lokalne ceste pogosto prepletajo z regionalnimi. Na cestah, za katere ni treba imeti vinjete, pa preži še ena "nevarnost" - policisti, ki bodo zaračunali kazen. Tudi če se izognete kazni, se boste skoraj gotovo izgubili, opozarja Čelan, saj so ceste slabo označene. Novinar je na koncu vendarle srečno prišel do svojega cilja, a je za to porabil več kot tri ure.

Gostinci navdušeni nad "alternativo"
Potovanje po lokalnih cestah podpirajo lokalni gostinci, ki upajo, da bodo turisti, ki so prihranili nekaj denarja zaradi nenakupa vinjet, kakšen evro pustili pri njih.

Fiolić je na koncu povedal, da bi za zasebno potovanje v Slovenijo izbral katero od t. i. Bajsovih poti, za pot v Avstrijo pa bi raje plačal polletno vinjeto in se izognil dolgi poti.

T. V.