Vsak, ki želi obiskati svojca, se mora zavedati, da ga lahko z morebitnim prenosom okužbe ogrozi. Foto: Pixabay Foto: dostopno
Vsak, ki želi obiskati svojca, se mora zavedati, da ga lahko z morebitnim prenosom okužbe ogrozi. Foto: Pixabay Foto: dostopno

Z današnjim dnem lahko domovi za ostarele dovoljujejo obiske, je na novinarski konferenci vlade na daljavo sporočil minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. Vodstva posameznih zavodov se bodo sama odločila, kdaj se bodo lahko obiski začeli, a jih bodo morali omogočiti do najpozneje 11. maja.

Minister je poudaril, da bo treba strogo upoštevati varnostne ukrepe. Njegovo ministrstvo je v sodelovanju s strokovno skupino ministrstva za zdravje pripravilo smernice, ki jih bo vsak zavod konkretiziral zase v obliki protokola.

Sorodna novica Prepoved zbiranja in gibanja na javnih krajih še vedno velja; 11. maja mogoč zagon javnega prometa

Pogoji za obisk

Zahteva po preselitvi obolelih zunaj domov

Skupnost socialnih zavodov Slovenije vztraja pri zahtevi, da se stanovalce s koronavirusno boleznijo 19 v skladu z veljavno zakonodajo osami zunaj domov za starejše občane – in to takoj, ko so v domu potrjeni prvi primeri okužb. Skupnost zahteva osamitev zunaj domov za starejše občane tudi zato, ker ti nimajo ustreznih prostorskih, tehničnih in kadrovskih zmogljivosti, da bi lahko učinkovito in uspešno preprečili širjenje slabo poznane in zelo nalezljive bolezni, piše v sporočilu za javnost. "Kot strokovno, etično, moralno in tudi pravno sporno ocenjujemo zadrževanje stanovalcev s koronavirusno boleznijo 19 v domovih, ki nimajo prostorskih, kadrovskih in tehničnih virov za izvajanje osamitve."

Smernice med drugim nalagajo, da morajo biti obiski posamični in vnaprej najavljeni po telefonu ali po elektronski pošti.

Obiski naj bodo omejeni na najožje družinske člane in prostovoljce, ki so že do zdaj obiskovali posameznega oskrbovanca, je pozval minister.

Vodstvo zavoda obiske porazdeli po urah in dneh, da ne pride do zbiranja ljudi.

Telesni stiki so prepovedani. Treba je strogo upoštevati varnostno razdaljo. Če se le da, se obiski izvedejo zunaj. Če se ne da zunaj, pa v za to namenjenem notranjem prostoru, kjer so stoli vnaprej pripravljeni in s talnimi oznakami za gibanje.

Če oskrbovanec ne more zapustiti sobe, lahko vodstvo izjemoma dovoli obisk tudi v sami sobi ob prisotnosti zaposlenega v ustrezni zaščitni opremi.

Sprememba zahteva visoko odgovornost vsakega posameznika, ki želi postati obiskovalec, je poudaril minister. Ob vstopu bo posameznik moral podati izjavo, da je bil v zadnjih 14 dneh zdrav in da v tem obdobju ni bil v stiku z nobenim človekom, ki je imel znake okužbe. Zavod mora zagotoviti razkuževanje rok, maske in druge nujne zaščitne ukrepe.

V šmarskem domu upokojencev obiski od ponedeljka

V šmarskem domu upokojencev, kjer je z novim koronavirusom okuženih 180 stanovalcev in zaposlenih, bodo obiski dovoljeni od ponedeljka. Obiski stanovalcev bodo potekali ob zelo strogem upoštevanju vseh smernic, navodil in ukrepov, ki jih bodo podala pristojna ministrstva, je povedala direktorica doma Gordana Drimel.

Po besedah Drimlove bodo obiski potekali po predhodnem dogovoru med svojci stanovalcev in zaposlenimi v domu ter ob strogem upoštevanju varnostne razdalje. "Pri nas bodo ti ukrepi še bolj poostreni, saj se še zmeraj spoprijemamo s prisotnostjo virusa, zato moramo biti zelo previdni," je dejala Drimlova.

Dodala je še, da se z obiski strinja tudi domska epidemiologinja, točna navodila pristojnih pa pričakuje ob koncu tedna. V šmarskem domu upokojencev, v katerem je nastanjenih okoli 190 starejših, za katere skrbi približno 100 zaposlenih, se sicer še vedno z vsemi preventivnimi ukrepi bojujejo za zamejitev širjenja okužbe.

Večina domov brez okužb

Minister Cigler Kralj je izrazil zadovoljstvo, da se epidemiološke razmere na splošno izboljšujejo, 90 odstotkov domov za ostarele pa ostaja povsem brez okužb.

Sodelovanje z domovi je dobro, so tudi v rednih stikih z vodstvi domov prek videokonferenc. Je pa res, da so domovi že dolgo kadrovsko podhranjeni in prezasedeni, ta problematika pa je zdaj prišel še toliko bolj do izraza.

O tožbah

Na novinarsko vprašanje je komentiral namero neke odvetniške pisarne, da državo toži zaradi smrti v domovih za ostarele. Minister Cigler Kralj je dejal, da je vsaka smrt posebna preizkušnja. "Zato sem ob takšnih najavah, tudi s to sem bil seznanjen, vedno iskreno žalosten. Menim, da je čas takšen, da ni prostora za to, da bi kdor koli koval dobiček ali se naslajal nad stisko drugih.".

Posnetek novinarske konference na daljavo.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.