Kot je napovedal Jelko Kacin, bi javni potniški promet lahko začel delovati z 11. majem. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.
Kot je napovedal Jelko Kacin, bi javni potniški promet lahko začel delovati z 11. majem. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

"V naslednjih 14 dneh bomo natančno spremljali razvoj dogodkov in ocenili, kakšne so posledice teh sprostitev. Ne bomo hiteli, opazovali bomo," je ob postopnem rahljanju ukrepov na dopoldanski novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Kot je pojasnil notranji minister Aleš Hojs, za prehajanje med občinami, ki je od danes znova dovoljeno, ni posebnih navodil. "Vsem skupaj priporočamo, da se na pot odpravljajo le v nujnih primerih," je dejal Hojs in opozoril, da je treba upoštevati vsa priporočila zdravstvene stroke.

Sorodna novica Beović: "Če nam je prej gibanje in obiske preprečevala država, moramo zdaj to početi sami."

Minister Hojs je poudaril, da je splošna prepoved zbiranja in gibanja ljudi na javnih krajih še vedno v veljavi, v odloku pa so navedene izjeme, kot so na primer dostop do trgovin in storitvenih dejavnosti. Posebej je poudaril člen, ki pravi, da se s sproščanjem dejavnosti sproščajo tudi dostopi do njih. "Če se odprejo na primer terase lokalov, se sprostijo dostopi do njih," je dejal notranji minister.

Ob prihajajočih praznikih je notranji minister opozoril, da niso prepovedana samo kresovanja. "Velja tudi splošna prepoved kurjenja, ki je v veljavi zaradi suše, ki kljub napovedi dežja še ostaja v veljavi," je dejal Hojs in državljane pozval, naj ne obremenjujejo turističnih krajev in drugih priljubljenih točk po državi. "Želimo storiti vse, da državljani ne bi bili deležni drugega vala epidemije," je dejal Hojs.

Kaj je dovoljeno in kaj še ne?

"Pozivanje k zborovanjem na javnih mestih je nezakonito"

Na družbenih omrežjih se za petek znova napovedujejo protivladni protesti. Ob še vedno veljavni prepovedi zbiranja na javnih mestih je Hojs opozoril, da je pozivanje na takšna zborovanja na javnih mestih nezakonito. "Sam bom dal policiji usmeritve, kako in na kakšen način ukrepati ob protestih," je dejal notranji minister.

"Poročilo o nabavljanju zaščitne opreme bo jasno in transparentno"

Sorodna novica Vladi še ni uspelo končati obravnave poročila o dobavah zaščitne opreme

Hojs se je na novinarski konferenci dotaknil tudi obravnave poročila o stanju in dobavah zaščitnih sredstev, ki jo bo vlada nadaljevala danes. "Ministri smo imeli pripombe in smo dobili čas, da posredujemo pripombe za dodatna pojasnila do danes do 10. ure," je povedal notranji minister.

"Dogovorjeno je bilo, da se poročilo sklene s sklepi, ki jih bo kar nekaj. Iz sklepov bo razvidno, kakšno stanje nam je zapustila stara vlada in kaj je naredila nova vlada," je dejal Hojs in napovedal, da bo poročilo zelo jasno in transparentno. "Mene je včeraj najbolj šokiralo to, da kljub očitkom, da je ta vlada nabavljala opremo po nerazumnih cenah, razvidno je, da je povprečna cena nabavljene zaščitne opreme, gre večinoma za maske, celo nižja od cen, ki si jih je zagotovila prejšnja vlada," je dejal Hojs. Dodal je še, da je vlada med epidemijo gotovo naredila kakšno napako, a da pričakuje, da bodo očitki iz oddaje Tarča v veliki meri zavrnjeni.

Rahljanje ukrepov, 11. maja možen zagon javnega prometa

11. maja mogoča sprostitev javnega prometa

Slovenija je med najuspešnejšimi državami v spopadanju z epidemijo, je na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju v povezavi z novim koronavirusom dejal vladni govorec Jelko Kacin. "To nam je uspelo skupaj, ker smo ukrepe pravočasno sprejeli, ker so bili ustrezni in smo se jih dosledno držali. Kot pravi slovenski pregovor, zakon je učinkovit, ko ni le črka na papirju, in to se je pri ukrepih proti covidu-19 izkazalo tudi v praksi," je dejal Kacin.

Vladni govorec je najprej ponudil odgovor na vprašanje v povezavi z odprtjem muzejev in knjižnic. Kot je razložil, je NIJZ navodila že pripravil in so javno dostopna na njihovi spletni strani. Na spletni strani NIJZ-ja lahko navodila in priporočila najdejo tudi preostali izvajalci storitev, ki se že lahko oziroma se bodo izvajale od 4. maja dalje.

Od 4. maja naprej se lahko sicer odprejo vse trgovine z izjemo velikih trgovskih centrov. Prav tako se od 4. maja naprej lahko začnejo športni treningi v nekontaktnih športnih disciplinah. Zažene se lahko tudi gostinska in turistična ponudba na odprtih površinah na prostem, ob upoštevanju ustreznih pogojev. Preostala ponudba se bo zagnala postopno, skladno z uveljavitvijo t. i. koronastandardov.

Sorodna novica Navodila za odpiranje vrtcev in šol bodo razkrili do četrtka

V pripravi so ukrepi, da bi od 11. maja naprej lahko znova začel delovati tudi javni potniški promet, je napovedal Jelko Kacin.

Ob prehajanju občin se zavedajte tveganj

(Delno) odprtje šol odvisno od strokovnih ocen

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je včeraj napovedala, da bi bil 18. maj morda lahko datum, ko bi se lahko delno začel pouk in delovanje vrtcev. Poudarila je, da bo odpiranje potekalo postopno in pod določenimi pogoji delovanja."Jaz pa dodam, da bo to v največji meri odvisno od epidemiološke slike in drugih strokovnih ocen, saj gre za zelo občutljivo dejavnost s številnimi posledicami, ki zahtevajo, da hitimo počasi," je na novinarski konferenci povedal vladni govorec. Dodal je, da gre za predlagane korake, ki bi se formalizirali v nadaljevanju, ko bodo pristojna ministrstva poskrbela za predložitev oziroma ustvarila pogoje za uveljavitev ustreznih aktov. Kot je še povedal Kacin, mora ministrstvo za zdravje najmanj dva dni pred uveljavitvijo posamezne sprostitve zagotoviti splošna in tudi posamična navodila, ki bi omogočala varno izvajanje dejavnosti v pogojih epidemije.

Številna vprašanja ob napovedi odpiranja vrtcev in šol

Navodila škofov pred odprtjem cerkva

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je na seji stalnega sveta sprejela ukrep za ponovno vzpostavitev javnega bogoslužja in podala priporočila za vernike. Da bi preprečili širjenje epidemije in ohranili zdravje vernikov ter slovenskega prebivalstva, škofje določajo, da svete maše župniki in duhovniki obhajajo z verniki pod pogoji, da so ti v prvi vrsti zdravi, nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.

"Starejšim, kroničnim bolnikom in drugim zdravstveno ogroženim osebam priporočamo, da še naprej svete maše spremljajo po televiziji, radiu ali spletu, saj je to zaradi njihovega zdravstvenega stanja najvarneje," so sporočili na spletni strani Katoliške cerkve.

Škofje so pripravili varnostna navodila za obiskovanje cerkva. Foto: BoBo/Borut Živulović
Škofje so pripravili varnostna navodila za obiskovanje cerkva. Foto: BoBo/Borut Živulović

Obvezna zaščitna oprema v cerkvah

V cerkvi mora vsak vernik nositi predpisano zaščitno opremo, pred vstopom v cerkev pa si morajo verniki razkužiti roke, blagoslovljena voda pa mora biti odstranjena. Verniki lahko sveto obhajilo prejmejo le na roko brez drugih izjem. Razdalja med verniki mora v klopeh ostati najmanj 1,5 metra, vsaka druga vrsta pa mora biti prazna, pri čemer omejitve ne veljajo za predstavnike istega gospodinjstva. V cerkvi ali drugem zaprtem prostoru je lahko naenkrat največ toliko ljudi, kolikor jih prostor lahko sprejme ob upoštevanju varnostne razdalje 1,5 metra, ki mora biti upoštevana pri vseh opravilih, vključno s prihodom in odhodom iz cerkve.

Med navodili so določili tudi pogoje za izvedbo svete spovedi, podeljevanja zakramentov krsta, obhajila, poroke ter bolniškega maziljenja, medtem ko se birma zaradi osebnega stika med birmancem in birmovalcem prestavi na jesenski čas. Pri poroki in krstu je lahko navzoč najožji del družine oziroma največ 15 ljudi, ki med seboj ohranjajo ustrezno in obredu primerno razdaljo ter nosijo zaščitne maske.

Navodila morajo vsi predstavniki vere upoštevati tudi ob pogrebih, pastoralnih in župnijskih srečanjih, oratorijih in šmarnicah, pa tudi ob župnijskih slovesnostih ter v izobraževalnih, vzgojnih, samostanskih in karitativnih ustanovah. Škofijske in župnijske pisarne za vernike ostajajo odprte le ob predhodnem dogovoru in nujnih zadevah, ki jih ni mogoče urediti po telefonu ali spletu.

Če se bo stanje poslabšalo in se bodo zaostrovala državna navodila, bodo pri SŠK-ju sprejeli dodatne omejitve. Izredna navodila slovenskih škofov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19 so bila sicer v veljavi od 13. marca. Sprejeti ukrepi veljajo do preklica.

Sorodna novica Pomerjene obleke za dva dni v karanteno, v gostilno samo s člani istega gospodinjstva

Starejši v trgovino tudi po 10. uri

V sklopu postopnega sproščanja ukrepov lahko starejši od 65 let, tako kot druge ranljive skupine, nakup opravijo tudi zunaj priporočenega termina med 8. in 10. uro dopoldne, torej v preostalem delu obratovalnega časa prodajalne. Odpravljena je tudi določba o izkazovanju starosti. Kljub temu pa ostaja priporočilo ranljivim skupinam, naj še vedno opravljajo svoje nakupe v času, ki je namenjen samo njim. Poleg tega pa bodo lahko trgovine, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, zaradi preprečevanja gneče pred prvomajskimi prazniki in po njih, odprte tudi v nedeljo, 3. maja, med 8. in 13. uro.

Ob nedeljah so bile živilske trgovine med epidemijo sicer zaprte. Pozivu k temu, da bi tako ostalo tudi po epidemiji, se je Sindikatu delavcev trgovine Slovenije pridružila tudi stranka Levica. Podporo napovedi Levice je prek Twitterja izrazil tudi premier Janez Janša, naklonjenost do nedeljskega zaprtja trgovin pa sta na vladni novinarski konferenci izrekla tudi notranji minister Aleš Hojs in minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj.

Sproščanje ukrepov v Ljubljani in Celju