Ranljive skupine lahko po novem nakupe opravljajo tudi zunaj termina, ki je rezerviran samo zanje. Vseeno velja priporočilo, da se v trgovine, če se le da, odpravijo med 8. in 10. uro. Foto: BoBo
Ranljive skupine lahko po novem nakupe opravljajo tudi zunaj termina, ki je rezerviran samo zanje. Vseeno velja priporočilo, da se v trgovine, če se le da, odpravijo med 8. in 10. uro. Foto: BoBo
Sorodna novica Prepoved zbiranja in gibanja na javnih krajih še vedno velja; 11. maja mogoč zagon javnega prometa

V sklopu postopnega sproščanja ukrepov za omejevanje epidemije novega koronavirusa lahko starejši od 65 let, tako kot druge ranljive skupine, nakup opravijo tudi zunaj zanje rezerviranega termina (med 8. in 10. uro dopoldne), torej v preostalem delu obratovalnega časa prodajalne. Odpravljena je tudi določba o izkazovanju starosti. Kljub temu pa ostaja priporočilo ranljivim skupinam, naj še vedno opravljajo svoje nakupe v času, ki je namenjen samo njim. Poleg tega pa bodo lahko trgovine, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, zaradi preprečevanja gneče pred prvomajskimi prazniki in po njih, odprte tudi v nedeljo, 3. maja, med 8. in 13. uro.

Živilske trgovine so med epidemijo sicer ob nedeljah zaprte. Pozivu k temu, da bi tako ostalo tudi po epidemiji, se je Sindikatu delavcev trgovine Slovenije pridružila tudi stranka Levica. V parlamentarni postopek bodo v ta namen vložili tudi predlog novele zakona o trgovini. V Levici so v sporočilu za javnost spomnili, da so volivci na referendumu leta 2003 že odločili, da naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte, a se nato na referendumu izražena volja prebivalcev Slovenije do zdaj zaradi pritiskov trgovcev ni uresničila.

Podporo napovedi Levice je prek Twitterja izrazil tudi premier Janez Janša, naklonjenost do nedeljskega zaprtja trgovin pa je na vladni novinarski konferenci izrekel tudi notranji minister Aleš Hojs.

Hojs je na dopoldanski novinarski konferenci povedal, da je že ves čas in ne glede na mnenje Janše zagovornik tega, da bi bile trgovine ob nedeljah zaprte. Tak predlog bo podprl iz prepričanja, da bi morali biti trgovci vsaj en dan na teden prosti. Zdi se mu tudi vseeno, ali potrošniki denar za nakupe porabimo v šestih ali sedmih dneh. Da je naklonjen predlogu zaprtja trgovin ob nedeljah, je na dopoldanski novinarski konferenci potrdil tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj.

Sindikat delavcev trgovine se je zahvalil politiki za podporo. "Verjamemo, da bomo skozi skupni dialog z vsemi socialnimi partnerji in ob podpori politike uspeli zagotoviti boljše delovne pogoje za vse slovenske trgovce in trgovke. Čaka nas težko obdobje ponovnega postavljanja gospodarstva na noge in oblikovanje nove realnosti življenja ob epidemiji covida-19. Prav zato je danes pravi čas, da zgradimo zdrave temelje za delo v prihodnje, kjer bodo pravice delavcev postavljene na prvo mesto," je zapisal generalni sekretar sindikata Ladi Rožič.

Podporo nedeljskemu zaprtju trgovin je izrazila tudi Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Kot so spomnili, so že pred referendumom leta 2003 pozivali vlado, naj zavaruje nedeljski počitek in prepove ali vsaj omeji obratovanje trgovin ob nedeljah. Zavzeli so se tudi za glasovanje proti zaprtju trgovin ob nedeljah na referendumu, kar so volivci podprli, politika pa njihove želje do zdaj ni upoštevala.

Pomerjene obleke za dva dni "v karanteno"

Nacionalni inštitut za javno zdravje zaposlene v trgovinah z oblačili in lokalih ter njihove stranke poziva, naj upoštevajo higienske ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom.

Trgovine, ki omogočajo pomerjanje oblačil, bodo morale med drugim zagotoviti razkuževanje in učinkovito prezračevanje kabin za pomerjanje po vsaki uporabi. Oblačila, ki jih je stranka pomerila in jih ne bo kupila, je treba shraniti ločeno. Če so na njih dodatki iz plastike in kovine, je treba te razkužiti. Nato se oblačila ločeno shranijo za dva dneva, preden gredo nazaj v prodajo.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Če kupljena oblačila ne ustrezajo in trgovina omogoča možnost, da jih stranka vrne, jih zaposleni shrani v čisto polivinilno vrečo in nanjo napiše datum. Če so na oblačilih dodatki iz plastike in kovine, te dodatke zaposleni pred deponiranjem v vrečo še razkuži z alkoholnim razkužilom. Nato se oblačila ločeno shranijo za dva dneva, preden gredo nazaj v prodajo. O tem naj zaposleni vodi evidenco.

Kupci naj nakup opravijo čim hitreje – obisk trgovine naj se po navedbah NIJZ-ja omeji na le toliko časa, kot je treba za načrtovani nakup. Čim manj naj se dotikajo katerih koli površin in predmetov, z razkuženimi rokami pa naj se dotikajo le tistih oblačil, ki jih nameravajo kupiti.

Pralna oblačila naj kupci pred prvo uporabo operejo z detergentom na najvišji temperaturi, ki jo oblačilo prenese, in dobro posušijo. Za preostala oblačila priporočajo, da jih ločeno shranijo za od dva do sedem dni, preden jih začnejo uporabljati.

Oblačila, ki jim niso prav in imajo možnost, da jih vrnejo, naj kupci shranijo v čisto vrečo in vrnejo v trgovino. Po rokovanju z novimi oblačili naj si umijejo roke, po pomerjanju novih oblačil čez glavo pa priporočajo umivanje obraza z milom.

"Starejši ljudje in bolniki s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi z večjim tveganjem za težji potek bolezni morajo še posebej upoštevati preventivne ukrepe in se dodatno zaščititi. Zato naj te osebe razmislijo o nujnosti in času obiska trgovin, dokler epidemija ne izzveni," so poudarili na NIJZ-ju.

V gostinske lokale do preklica le člani istega gospodinjstva

Na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov bodo morale biti mize razporejene tako, da bo med posameznimi strankami najmanj meter in pol razdalje. Izvajalci storitev naj omejujejo številčna omizja, za mizo naj do spremembe vladnega odloka o prepovedi zbiranja na javnih mestih sedijo le člani istega gospodinjstva.

Odstraniti je treba samopostrežne načine postrežbe, kot so solatni bar in košarice kruha za več gostov, ali mesta, kjer bi si stranke lahko same postregle določeno blago. Čist jedilni pribor naj zaposleni stranki posredujejo na način, ki onemogoča stik in morebitno onesnaženje. To je denimo zaprta vrečka s priborom za enega človeka.

NIJZ poudarja, da morajo obiskovalci gostinskih lokalov takrat, ko uporabijo sanitarije oz. vstopijo v drug zaprti prostor, uporabiti masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela. Izvajalci storitev pa morajo sanitarije očistiti in razkužiti najmanj vsako uro.

Bodo trgovine zaprte tudi po koncu epidemije