"Če nam epidemija znova uide iz rok, imamo v Sloveniji septembra popolnoma neobvladljivo situacijo," opozarja Bojana Beović in državljane poziva k doslednemu upoštevanju vseh navodil in priporočil. Foto: BoBo

V sredo je bilo v Sloveniji po 1252 opravljenih testih potrjenih 11 okužb z novim koronavirusom. Včeraj se je v bolnišnicah zdravilo 63 oseb s covidom-19, od tega 22 na oddelkih za intenzivno nego. Trije ljudje so bili odpuščeni iz bolnišnic, dva okužena sta umrla.

V Sloveniji je bilo do zdaj skupno opravljenih 52.948 testiranj na novi koronavirus. Potrjenih je bilo 1429 primerov, od tega 633 moških in 796 žensk. Umrlo je 91 okuženih ljudi.

Kot kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je med zdravstvenimi delavci in zdravstvenimi sodelavci okužba potrjena pri 295 osebah. V domovih starejših občanov so okužbo potrdili pri 443 osebah, od teh je 310 oskrbovancev.

Število okuženih po regijah
Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 411 okuženih z novim koronavirusom, 301 iz savinjske, 176 iz pomurske, 148 iz jugovzhodne Slovenije, 122 iz podravske, 84 iz gorenjske, 51 iz koroške, 34 iz zasavske, 31 iz primorsko-notranjske, 24 iz obalno-kraške, 22 iz goriške ter 13 iz posavske regije. Dvanajst obolelih je tujih državljanov, še poroča NIJZ.

Izsledki raziskave
Tudi v sredo niso potrdili nobene nove okužbe v nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji. Do zdaj so sicer v okviru raziskave na novo potrdili eno okužbo, pri eni osebi pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem. Povabilo v raziskavo je po zadnjih podatkih sprejelo 1373 ljudi, odvzeli pa so 1310 vzorcev, je objavljeno na spletni strani raziskave. Povabljeni posamezniki se lahko na sodelovanje odzovejo še danes.

Če nam epidemija znova uide iz rok, bo septembra situacija popolnoma neobvladljiva

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je ob ugodnih epidemioloških podatkih poudarila, da bo epidemija končana šele takrat, ko bo učinkovito cepivo na voljo najširši skupnosti. "Na konec epidemije vsaj še leto dni ne čakamo," je dejala infektologinja in ob tem dodala, da je zelo vesela z dozdajšnjim načinom ukrepanja. "Če primerjamo situacijo v Sloveniji z Lombardijo in Furlanijo, nas lahko veseli prihranjeno število smrtnih žrtev. Za to smo zaslužni vsi, ki smo znali omejevati svoje vedenje in se držati ukrepov," je povedala Bojana Beović.

Sorodna novica Prepoved zbiranja in gibanja na javnih krajih še vedno velja; 11. maja mogoč zagon javnega prometa

"Če bo šlo vse tako, kot gre zdaj, ko se bo okužba iz enega prenesla samo na pol človeka, bo v Sloveniji umrlo še nekaj ljudi. V celoti pa se bo epidemija umirila, če ne bo novih vnosov od zunaj," je povedala infektologinja in poudarila, da smo to stanje vzdrževali z radikalnimi ukrepi, ki jih moramo zdaj nadomestiti z lastnimi ukrepi – če nam je prej gibanje in obiske preprečevala država, moramo zdaj to početi sami. "Na obiske nikakor ne smemo hoditi bolni, ko smo na obisku, stojmo ali sedimo na varni razdalji metra in pol ali dveh. Umivajte si roke, pazite na higieno kašlja," je nekaj varnostnih ukrepov naštela infektologinja.

Če se stanje le malo poslabša, opozarja Beović, na takšno, kakršno je bilo konec marca, lahko v septembru pričakujemo bistveno povečanje potreb po bolnišničnem zdravljenju, tudi smrtnost bi se močno povečala. "Če nam epidemija znova uide iz rok, imamo v Sloveniji septembra popolnoma neobvladljivo situacijo, bistveno preveč bolnikov, da bi jih obravnavali na oddelkih za intenzivno nego."

Pri odpravljanju omejitev pomembna postopnost

"Tveganje je zmerno – ne pa majhno –, če se omejitveni ukrepi ukinjajo postopoma, ne naenkrat. Imeti moramo sodelovanje državljanov, da ponovno vpeljemo omejitve, kjer in če bodo potrebne. Tveganje pa je visoko, če se sproščanja lotimo nesistematično in stanja ne moremo spremljati," je povedala infektologinja. Slovenija se v države, kjer je sproščanje varno, uvršča zato, ker imamo dobro laboratorijsko diagnostiko, organizirano epidemiološko službo na terenu in dober primarni zdravstveni sistem, je pojasnila.

Sorodna novica Ob najavi dovoljeni obiski v domovih za ostarele

"Zavedati pa se moramo nerešenih težav: socialnovarstveni zavodi so še vedno žarišča okužbe. Zanje potrebujemo zelo natančna pravila igre in nadzor. Spremljati moramo stike – za vsakega bolnega človeka moramo vedeti, s kom je bil v stiku," je dejala Beović in dodala, da bi bilo v informacijski družbi dobro, da bi si pri tem pomagali s telefonskimi aplikacijami, kakršne priporoča Evropa. "To bi nam lahko koristilo tudi pri turizmu in potovanjih," je pojasnila.

Pomembno je, da se ukrepi za zmanjšanje okužbe izvajajo dosledno. "Ko gremo s kolegom na kavo, moramo seveda sneti masko, a moramo ob tem sedeti meter stran od njega – ne pol metra, kot smo bili do zdaj navajeni," je dejala Beović in poudarila, da je pomembna predvsem naša lastna zavest. Napovedala je, da bi bila nadaljnja sproščanja smiselna po 14 dneh. "To obdobje bo preizkus, ali smo se kot družba sposobni odgovorno obnašati," je bila jasna.

V ljutomerskem domu starejših občanov je pozitivnih še 32 stanovalcev. Foto: BoBo
V ljutomerskem domu starejših občanov je pozitivnih še 32 stanovalcev. Foto: BoBo

V Domu starejših občanov Ljutomer vseh 48 vzorcev v sredo negativnih

V Domu starejših občanov Ljutomer se stanje zaradi okužb z novim koronavirusom po zadnjih informacijah izboljšuje, v sredo je bilo negativnih vseh 48 odvzetih brisov, ozdravelo pa je deset stanovalcev in šest zaposlenih. Tako je zdaj pozitivnih še 32 stanovalcev.

Iz ljutomerskega doma so sporočili, da so se vsi zaposleni skupaj z delavci, ki so jim pomagali, in zunanjimi strokovnjaki za izboljšanje razmer zelo trudili. Ob spodbudnih podatkih se zahvaljujejo vsem, ki so jim priskočili na pomoč in strokovno ter organizacijsko pomagali, prav tako prostovoljcem in številnim, ki so jim kakor koli pomagali ali jih spodbujali. Obenem vabijo medse nove sodelavce, ki bi želeli skrbeti za njihove stanovalce, in to medicinske sestre ter bolničarje negovalce.

V dom je v dobrem mesecu po neuradnih podatkih prišlo pomagat več kot 80 ljudi iz zdravstvenih domov, bolnišnic in drugih ustanov ter podjetij, tudi študentje medicine in zdravstvene nege.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.