Natalija Gorščak. Foto: RTV Slovenija
Natalija Gorščak. Foto: RTV Slovenija

Za imenovanje Natalije Gorščak za vršilko dolžnosti predsednika uprave Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) je glasovalo 16 članov Sveta RTV Slovenija, proti ni bil nihče.

Natalija Gorščak je med osrednje usmeritve za čas delovanja kot vršilka dolžnosti zapisala, da bo v premostitvenem obdobju poskrbela za nemoteno tekoče poslovanje, obenem pa izvedla vse tiste naloge, s katerimi ni mogoče odlašati do imenovanja novega predsednika uprave, piše v sporočilu za javnost vodstva RTV Slovenija.

Osredotočila se bo na skrb za tekoče posle; analizo stanja, vključno z analizo posledic povišanja plač in stavkovnega sporazuma na finančni položaj zavoda; pripravo izhodišč za Programsko-produkcijski načrt (PPN) 2025 (junij), ki bodo služila za podlago priprave PPN-ja v poletnih mesecih; ureditev časovnice dokumentov, ki morajo biti predloženi Svetu RTV-ja Slovenija do konca leta; pripravi koledarja obveznosti po enotah do konca leta; oblikovanju predlogov začasnih rešitev najhujših težav na kadrovskem in tehničnem področju.

Kot vršilka dolžnosti se ne bo vtikala v program, z direktorji Televizije, Radia in Digitalnih vsebin pa bo tvorno sodelovala, je napovedala po poročanju Radia Slovenija.

Natalija Gorščak je bila direktorica Televizije Slovenija do avgusta 2021. Od novembra 2023 je vodila uredništva oddaj o kulturi. Je tudi članica strokovnih teles pri EBU-ju in članica mednarodnih strokovnih žirij.

Svet RTV Slovenija za v. d. imenoval Natalijo Gorščak

Martić razrešen

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTV SLO) je še predtem razrešil predsednika uprave Zvezdana Martića.

"Danes je Svet RTV Slovenija sprejel mojo odstopno izjavo. Ob tem bi se rad zahvalil vsem vam za odlično sodelovanje, ustvarjalnost, inovativnost, požrtvovalnost, za vse dosežke, zaradi česar je RTV Slovenija še naprej najpomembnejša medijska in kulturna ustanova v Sloveniji. Razmere predvsem zaradi nezadostnega financiranja še vedno niso rožnate, so pa bistveno boljše kot pred devetimi meseci, kar je zasluga vseh vas," je ob tem sporočil Zvezdan Martić.

Zvezdan Martić. Foto: BoBo/Borut Živulović
Zvezdan Martić. Foto: BoBo/Borut Živulović

Martić je odstopil po torkovi izredni seji Sveta RTV Slovenija, kjer so člani sveta izrekli številne kritike na njegov račun. Martić pa je v odstopni izjavi zapisal, da dlje časa ugotavlja, da obstajajo razhajanja med upravo in nekaterimi člani Sveta RTV Slovenija.

"Čeprav svoje delo izvajam v skladu z zakonom, je po današnji izredni seji sveta RTV SLO jasno, da med večino svetnikov nimam več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje RTV SLO," je zapisal.

Štiričlanska uprava v skladu z novelo zakona o RTV Slovenija vodi zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Martića je julija lani na mesto predsednika uprave imenoval Svet RTV Slovenija. Dva člana uprave je Martić nato izbral sam, in sicer nekdanjega direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma, ki je decembra odstopil, in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTV Slovenija. Član uprave je tudi delavski direktor Franci Pavšer.

Člani sveta so sprožili tudi postopek javnega razpisa za novega predsednika uprave. Razpisni postopek bi lahko trajal najmanj dva meseca. Komisija za kadrovske in pravne zadeve bo morala predlog besedila javnega razpisa pripraviti do naslednje redne seje sveta, poroča Radio Slovenija.

Sorodna novica Za vršilko dolžnosti predsednika uprave RTV Slovenije naj bi imenovali Natalijo Gorščak

Pismo svetnice novinarki

Na koncu so na predlog štirih članov sveta obravnavali primer predstavnice zaposlenih v svetu Barbare Brezavšček Stegeman.

Po besedah Ilinke Todorovski, ki je v svetu na predlog sveta delavcev RTV Slovenija in je predstavila stališče podpisanih štirih članov, je Barbara Brezavšček Stegeman voditeljici Odmevov Rosviti Pesek sredi preteklega tedna sporočila svoje nezadovoljstvo zaradi voditeljičinega pogovora z ministrico za kulturo Asto Vrečko, v katerem sta se med drugim dotaknili razmer na RTV Slovenija. Barbara Brezavšček Stegeman je novinarki očitala kršenje standardov poklicne novinarske etike. Rosvita Pesek pa je svetničino ravnanje razumela kot pritisk na njeno delo.

Sorodna novica Ministrica Vrečko: Želimo javni servis, ki bo imel ustrezno financiranje

Tako svetničino ravnanje je po besedah Todorovski nezaslišano in spominja na ravnanja članov nekdanjih programskih svetov, ki so žugali novinarjem s pozicije moči. "Takšno ravnanje je treba ustaviti tam, kjer se začne," je pozvala Ilinka Todorovski.

Vendar pa svet ni sprejel nobenega sklepa v zvezi s tem. Njegova članica Špela Stare, ki jo je v svet predlagal Informacijski pooblaščenec na predlog Društva novinarjev Slovenije, je v razpravi pojasnila, da svet nima nobenega vzvoda za morebitno kaznovanje Barbare Brezavšček Stegeman. Metodologija o tem, kako naj svet obravnava primere, ko posamezni svetniki domnevno kršijo etične standarde, namreč še ni sprejeta.

Posnetek celotne seje:

14. izredna seja Sveta RTV Slovenija