Natalija Gorščak se je prijavila na razpis za predsednika uprave RTV Slovenija. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Natalija Gorščak se je prijavila na razpis za predsednika uprave RTV Slovenija. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Z Natalijo Gorščak se je v Odmevih pogovarjal Igor E. Bergant.

Kot vršilka dolžnosti se ukvarjate predvsem s tekočim poslovanjem. Kaj torej pomeni ta razlika, ki bo uveljavljena s 1. januarjem 2025?

Ta razlika v bistvu pomeni neki dodaten denar. Samo ta denar ne bo rešil naših težav, ker je to res minimalno povišanje.

V delu javnosti se pojavlja očitek, da se na RTV Slovenija vse preveč ukvarjamo sami s seboj, in to naj bi se seveda tudi videlo in slišalo. Ali bo od zdaj lahko s to razliko vendarle drugače?

Sorodna novica Vlada podprla zvišanje RTV-prispevka za 1,27 evra. S prvim januarjem bo ta znašal 14,02 evra.

Mi se ukvarjamo sami s seboj na napačen način. Ukvarjamo se s tem, kdo je levi, desni, spodnji, zgornji. Ne ukvarjamo pa se s tem, kako vstopiti v 21. stoletje, kajti ta hiša je po mojem mnenju obstala v prejšnjem stoletju. Nismo šli ne skozi digitalizacijo v pravi meri ne skozi integracijo, zaostajamo s formati, zaostajamo z načinom distribucije naših vsebin. Navsezadnje ne znamo iskati gledalcev na drugih platformah. Danes se je v bistvu spremenil način gledanja, način ponujanja programov. Danes mora medij nekje poiskati gledalce in kje jih bomo našli? Na družbenih omrežjih, na drugih platformah, skratka pritegniti jih moramo nazaj.

Povišanje RTV-prispevka s 1. 1. 2025 je šele prvi korak. Pristojna ministrica Asta Vrečko je ob objavi tega sklepa vlade izrecno omenila tudi potrebo po organizacijskih spremembah v hiši, ki pa terjajo zakonodajne spremembe, in o tem naj bi vlada soglasno tudi že sprejela izhodišča. Glede na to, da smo prenovljen zakon o RTV Slovenija dobili, celo po referendumu, jeseni 2022, za kakšne spremembe gre?

Vlada je v bistvu s tem zakonom po mojem mnenju zagotovila programsko neodvisnost. V tem zakonu je kar nekaj težav, kar se tiče samega upravljanja, in težava je tudi, kar se tiče same prihodnosti medija. Zaradi tega, ker so nekatere stvari po mojem mnenju preveč zakoličene in ne dopuščajo nekega sodobnega razvoja. V tem smislu bo po mojem mnenju vlada tudi predlagala spremembe. Seveda bomo pa na RTV Slovenija tvorno sodelovali pri uveljavljanju teh sprememb. Zaradi tega, ker se mi zdi, da smo v bistvu mi tisti, ki moramo biti malo dejavnejši. Mi smo vse preveč pasivni in vse premalo smo mi tisti, ki bi kaj predlagali, ki bi kaj želeli spremeniti, in samo čakamo, da bo nekaj padlo z neba. Mi smo tisti, ki moramo biti akterji.

In vemo, kaj hočemo.

Zelo dobro.