Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo
Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo

Pirc Musar se bo na povabilo ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v četrtek mudila v Ukrajini, da bi izrazila podporo Ukrajincem.

Po zapletu pri sklepanju varnostnega sporazuma, ki je padel v vodo, potem ko ga je ukrajinska stran zavrnila, saj da je premalo konkreten, naj bi bil zdaj na mizi drug dokument, ki z varnostnim sporazumom ni povezan.

Šlo naj bi za memorandum, socialni dogovor, ki bi olajšal življenje ukrajinskih otrok, ki so že v Sloveniji. Po informacijah Televizije Slovenija ga je predlagala ukrajinska stran.

Vlada je obravnavo umaknila z dnevnega reda

A tudi tu se zapleta. Memoradum je vlada danes uvrstila na dnevni red, a ga nato umaknila.
Vlada naj bi namreč memorandum na pobudo ministrstva za zunanje zadeve obravnavala na današnji seji, a so ga nato umaknili z dnevnega reda, ker vsebina ni bila medresorsko usklajena.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je za Televizijo Slovenija po telefonu potrdil, da je zadeva prišla zelo na hitro in da ima zadržke z zapisom dikcije, ki se nanaša na posvojitve otrok.

Z umikom dokumenta naj bi se po neuradnih informacijah strinjala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. A na ministrstvu za zunanje zadeve so po seji vlade še vedno zagotavljali, da je vsebina medresorsko usklajena in da minister Mesec ni bil ustrezno brifiran. Po neuradnih informacijah bodo dokument dokončno medresorsko uskladili in ga tudi sprejeli na dopisni seji. Kdaj, še ni znano.

Nataša Pirc Musar na obisk v Ukrajino