Vožnja v natikačih ni vedno varna. Foto: AMZS
Vožnja v natikačih ni vedno varna. Foto: AMZS

"Natikači naj (med vožnjo) ostanejo na plaži," opozarjajo na Agenciji za varnost prometa (AVP). Ta priljubljena obutev voznikom ne omogoča, da bi se vedno odzvali primerno in varno. Na nogi namreč ne sedijo čvrsto in zlahka zdrsnejo z nje, pri tem pa z zavornega pedala. Gladka podlaga lahko pomeni, da bo noga zdrsnila s podplata, kar je še posebej nevarno ob silovitem zaviranju.

Na AVP-ju so še opozorili, da vozniki tudi bosi ne morejo zagotovili enako razporejene sile predvsem na pedalki zavore. Noga lažje zdrsne tudi s pedalke, še posebej, če je ta brez rebrastega vzorca.

Voznik se mora skladno z zakonom o pravilih cestnega prometa vzdržati vseh ravnanj, ki bi zmanjševala zmožnost obvladovanja vozila. Če policist presodi, da obutev voznikom tega ne omogoča, ga lahko oglobi s kaznijo 120 evrov.

Na AVP-ju še ocenjujejo, da so športni copati, ki nimajo preširokega podplata, dobra izbira. Voznikom, ki med vročino ne prenesejo nogavic in športnih copat, pa svetujejo, naj imajo za sedežem par udobnih vozniških čevljev, da se lahko pred vožnjo hitro preobujejo.