Udeležba pri svetih mašah je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature ter katerih člani istega gospodinjstva niso okuženi. Foto: BoBo
Udeležba pri svetih mašah je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature ter katerih člani istega gospodinjstva niso okuženi. Foto: BoBo

Vlada je na četrtkovi dopisni seji podaljšala veljavnost odlokov o začasnih omejitvah ponujanja kulturnih storitev in kolektivnega uresničevanja verske svobode.

Po novem je v pomurski, koroški, osrednjeslovenski, goriški in obalno-kraški statistični regiji na kulturnih in verskih prireditvah v zaprtem prostoru lahko ena oseba ali več oseb, če so iz skupnega gospodinjstva, na 20 kvadratnih metrov, in ne več na 30 kvadratnih metrov, kot je veljalo do zdaj. V preostalih statističnih regijah – podravski, savinjski, zasavski, posavski, jugovzhodni Sloveniji, gorenjski in primorsko-notranjski – dovoljeno število oseb na kvadratni meter zaprte površine ostaja nespremenjeno, torej 30 kvadratnih metrov. V obeh primerih se sicer lahko zbere največ 10 ljudi.

Število ljudi pri verskih obredih in kulturnih prireditvah na odprtih površinah je omejeno na enega udeleženca na deset kvadratnih metrov odprte površine oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva, vendar se pri tem tudi na prostem ne sme zbrati več kot deset ljudi.

Omejitev števila oseb na kvadraturo pri ponujanju kulturnih storitev sicer ne velja za tiste, ki se lahko združujejo na podlagi predpisov, ki urejajo začasne ukrepe v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih ter pri izvajanju verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja. Preostali pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev in kolektivnem uresničevanju verske svobode ostajajo nespremenjeni, so sporočili z vlade.

K svetim mašam le zdravi, ob preventivnih ukrepih dovoljeni tudi krsti in poroke

Glede na navodila, ki so jih slovenski škofje sprejeli ob seznanitvi z odpravo prepovedi verskih obredov v rumenih statističnih regijah, je udeležba vernikov pri sveti maši dovoljena ob upoštevanju medsebojne razdalje najmanj 1,5 metra, uporabi zaščitne maske, razkuževanju rok ob vstopu in izstopu iz prostorov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda. V zaprtih prostorih, v katerih sicer ne bi bilo dovoljeno združevanje desetih udeležencev, je dovoljeno število udeležencev največ deset, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, so zapisali na Slovenski škofovski konferenci.

Udeležba pri svetih mašah je sicer dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature ter katerih člani istega gospodinjstva niso okuženi. V cerkvi je dovoljena tudi zasebna molitev vernikov v skladu z omejitvami, ki veljajo za svete maše, so še sporočili. Zborovsko petje je prepovedano, razen v primeru, da ga izvajajo osebe iz skupnega gospodinjstva.

Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše je dovoljeno tudi obhajanje zakramentov spovedi, obhajila, krsta, poroke in drugih bogoslužij. Cerkveni pogrebi so dovoljeni v skladu z navodili komunalnih služb in predpisov vlade ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v času epidemije covida-19.

Za obhajanje svete maše v domovih za ostarele se je treba konkretno dogovoriti s posameznim domom oziroma ustanovo, še svetujejo v navodilih. Škofje še pozivajo duhovnike, redovnice in redovnike, naj bodo na voljo vernikom ter naj pri tem upoštevajo vladne odloke in priporočila NIJZ-ja za zaščito zdravja.