Slovenija že več mesecev nima veleposlanika v Zagrebu, Beogradu in Rimu. Na sliki je veleposlaništvo v Beogradu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija že več mesecev nima veleposlanika v Zagrebu, Beogradu in Rimu. Na sliki je veleposlaništvo v Beogradu. Foto: MMC RTV SLO

Veleposlaništvo v Tirani se že oblikuje, načrtovano je še odprtje v brazilskem glavnem mestu Brasilii, v katerem mestu bo tretje veleposlaništvo, pa še ni določeno. Obenem Slovenija razmišlja o zaprtju nekaterih veleposlaništev v članicah Evropske unije, kar je tudi posledica nižjega proračuna. Do konca meseca bodo pripravili akcijski načrt racionalizacije.

Je pa bo tem uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve Milan Balažic poudaril, da ima Slovenija dobro razvite diplomatske odnose s članicami EU-ja v Bruslju, kjer imajo vse države stalna predstavništva. Mogoče je, da bo zaprto katero veleposlaništvo v Skandinaviji. Naj ob tem spomnimo, da se je Švedska pred kratkim, prav tako zaradi racionalizacije, odločila zapreti svoje veleposlaništvo v Ljubljani.

Kmalu usmeritve gospodarske diplomacije
Sicer pa bodo nova veleposlaništva odprta ob upoštevanju gospodarskih interesov Slovenije, na zunanjem ministrstvu tako nameravajo pripraviti tudi usmeritve direktorata za gospodarsko diplomacijo.

Uradni govorec zunanjega ministrstva je danes povedal tudi, da postopki za imenovanje veleposlanikov tečejo normalno. Kot je znano, Slovenija že več mesecev nima veleposlanika v Zagrebu, Rimu in Beogradu. Sicer pa je Slovenija po besedah Balažica dobila dobrodošle informacije o tem, da bo v bližnji prihodnosti imenovan tudi veleposlanik ZDA v Ljubljani. Veleposlanika ZDA ni v Sloveniji že več kot leto dni.