Nekdanji ministri so večinoma izkoristili pravico do denarnega nadomestila. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji ministri so večinoma izkoristili pravico do denarnega nadomestila. Foto: MMC RTV SLO
Duša Trobec Bučan
Trobec Bučanova je za štiri delovne dni in en praznik prejela več kot 1.000 evrov nadomestila plače. Foto: MMC RTV SLO

Na seznamu prejemnikov za prihodnje mesece sta tudi obe Zaresovi nekdanji ministrici Irma Pavlinič Krebs in Darja Radić ter poslanec Zaresa Vito Rožej, ki ga je iz parlamenta "izrinila" nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca.

Pahorjeva vlada: Gjerkeš ...
Nekdanji minister na uradu za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš, ki je odstopil, potem ko so ga vinjenega dobili za volanom, je mesto ministra zapustil januarja in nadomestilo prejema od februarja letos. Junija je prejel 5.552 evrov bruto nadomestila plače, kar znese 2.907 evrov neto. Gjerkeš je napovedal, da se bo jeseni najverjetneje vrnil na delovno mesto predavatelja na fakulteti.

... Pavlin ...
Nekdanji državni sekretar na istem uradu (v času ministrovanja Duše Trobec Bučan)Damijan Pavlin, ki je to delo opravljal dva meseca, lahko nadomestilo prejema tri mesece. Dejal je, da bo čas prejemanja nadomestila porabil za vnovično aktiviranje svojega odvetniškega statusa, junija pa je prejel 5.249 evrov bruto nadomestila (2.768 evrov neto).

... Trobec Bučanova ...
Gjerkeševa naslednica, Duša Trobec Bučan se je nadomestilu po pritisku javnosti odpovedala, a je zanj sprva zaprosila. Tako je prejela nadomestilo plače za čas od 1. do 6. maja 2011 (kar šteje za štiri dni in en praznični dan) in za to prejela 1.311 bruto (890 evrov neto) nadomestila. To je bilo sicer za 500 evrov nižje, ker so Trobec Bučanovi odtegnili del že izplačanega regresa.

... pa še Erjavec, Pogačnik, Bukovčeva in Klemenčič
V trajajočem mandatu so nadomestila prejemali še nekdanji okoljski minister Karl Erjavec (od aprila 2010 do februarja 2011), nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik (od aprila 2010 do decembra 2010), Sonja Bukovec, nekdanja državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu (april-junij 2010) in nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič (julij-september 2010). Kot je znano, je Erjavec odstopil po pozivu Računskega sodišča o njegovi razrešitvi, Pogačnik zaradi domnevnega trgovanja z glasovi pri grozeči interpelaciji, Klemenčič pa je postal nov vodja komisije za preprečevanje korupcije. Mandat Sonje Bukovec je bil sicer vezan na mandat ministra, a je odšla tudi zaradi povezanosti z afero Baričevič.

Janševa vlada: osem ministrov in en sekretar polno nadomestilo
Leta 2008 je po volitvah in zamenjavi vlade nadomestila prejemalo 12 od 17 ministrov vlade Janeza Janše. Polno pravico do enoletnega prejemanja nadomestil je izkoristilo osem nekdanjih ministrov, in sicer Ivan Žagar, Janez Podobnik, Marjeta Cotman, Mojca Kucler Dolinar, Zofija Mazej Kukovič, Andrej Bajuk, Gregor Virant in Dragutin Mate. Eno leto je denarno nadomestilo prejemal tudi generalni sekretar vlade Božo Predalič.

Ropova vlada: Dve ministrici polno, štirje polovično
V Ropovi vladi sta enoletno nadomestilo izkoristili le Andreja Rihter, nekdanja ministrica za kulturo, in Zdenka Kovač, ki je skrbela za regionalni razvoj kot ministrica brez resorja. Več kot pol leta pa so državni denar prejemali Janez Kopač, Dušan Keber, Dušan Mramor, Rado Bohinc in Anton Grizold.

Junija največ prejel Lukšič, najmanj pa Kresalova
Znesek letos izplačanih nadomestil znaša okoli 46.500 evrov, skupaj s plačami aktivnih ministrov in državnih sekretarjev pa znesek presega 1,37 milijona evrov. Najvišjo neto plačo je junija prejel minister za šolstvo in šport Igor Lukšič (3.459 evrov), več kot premier Borut Pahor, ki je prejel 3.160 evrov neto, pa je dobil le še zunanji minister Samuel Žbogar.

Najnižjo plačo je junija prejela notranja ministrica Katarina Kresal (2.841 evrov). Plača Kresalove je najnižja tudi po bruto postavki, najvišja pa je Pahorjeva (6.102 evra). Visoko bruto plačo ima tudi minister za Slovence po svetu Boštjan Žekš, saj ta znaša 6.001 evro.