Ponudba za formalno sodelovanje s koalicijo je končno prišla. Foto: DZ
Ponudba za formalno sodelovanje s koalicijo je končno prišla. Foto: DZ

Sodelovanje bi bilo vezano predvsem na uresničevanje koalicijskega sporazuma, je povedal vodja nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič. Želijo, da bi se uresničili vsaj nekateri dogovori, saj vedo, da se vsi zaradi krize ne bodo mogli.

Podrobnosti vsebine pisma Žnidaršič za zdaj ni želel razkriti. Od Pahorja pričakujejo odgovor, od njega pa bodo odvisne tudi nadaljnje odločitve.

Žnidaršič je povedal še, da je pogrešal vabilo na sredin vrh predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin.

Magajna: Jaz pisma ne bi poslal
"Jaz tega pisma ne bi poslal. Žnidaršič me je nagovoril, da bi le poskušali najti eventuelno obliko nekega sporazuma, vendar je še daleč od tega. Skeptičen sem, da bi do tega prišlo. Včeraj sta želela, da kljub temu ostanemo v dogovarjanju, kaj pa se bo iz tega izcimilo.... Pismo pa je bilo poslano v imenu vseh treh, vendar je treba videti še povratno informacijo," je za MMC dejal Andrej Magajna. Po njegovih besedah gre za vprašanje, na katerih točkah bi lahko našli skupne progamske točke za morebitno sodelovanje, pri čemer ga zanima predvsem, kakšen bo Pahorjev odgovor.

Na vprašanje, v kolikšni meri bi jih sporazum vezal na koalicijo, Magajna odgovarja, da gre za dilemo. "Če damo v sporazum, da bomo glasovali vsak po svoje je vprašanje, če je to sploh zaveza," je dejal in dodal, da se verjetno nihče izmed njih ne bo odrekel pravici do avtonomne presoje.

Vabilo prejeli 25. januarja
Poslanska skupina nepovezanih poslancev je formalno vabilo za sodelovanje, ki ga je želela predvsem stranka Zares, prejela 25. januarja. Stališča glede zavezništva so bila sprva različna, zlasti mu je nasprotoval prav Magajna.

Nepovezani poslanci so se nato dogovorili, da se o tem lahko odločijo tudi vsak zase, če se ne bodo uspeli dogovoriti. Po sestanku s Pahorjem pretekli teden pa so sporočili, da ni izključeno niti sodelovanje vseh treh, da pa morajo najprej oceniti program dela vlade.