Verjetno takoj po poslanskih vprašanjih se bo Pahor srečal z vodjo nepovezanih poslancev Žnidaršičem. Foto: DZ
Verjetno takoj po poslanskih vprašanjih se bo Pahor srečal z vodjo nepovezanih poslancev Žnidaršičem. Foto: DZ

Potem ko so nepovezani poslanci 25. januarja iz kabineta predsednika vlade uradno prejeli vabilo za formalno sodelovanje s koalicijo, so se na koalicijskem vrhu pretekli teden o tem sodelovanju poenotili tudi vsi koalicijski partnerji.

Za formalno sodelovanje z omenjeno poslansko skupino so se namreč zavzemali zlasti v Zaresu, medtem ko je prvak DeSUS-a Karl Erjavec izražal pomisleke glede sodelovanja s posameznimi poslanci v tej poslanski skupini.

Nepovezani poslanci niso enotni
Nepovezane poslance namreč sestavljajo dva nekdanja člana DeSUS-ove poslanske skupine, Franc Žnidaršič in Vili Rezman, in nekdanji član SD-jeve poslanske skupine, sicer pa krščanski socialist Andrej Magajna. Na zadnjem sestanku so se koalicijski partnerji dogovorili, da pogovore in pogajanja prepustijo Pahorju.

Koalicija se torej strinja, nepovezani poslanci pa niso tako enotni. Magajna se namreč formalno ne bi povezoval, Žnidaršič pa se za to zavzema, čeprav pod določenimi pogoji. Pri tem od koalicije pričakuje zlasti izpolnitev vsaj nekaterih nalog iz koalicijskega sporazuma. Za sodelovanje naj bi se zavzemal tudi Rezman.

Pogajajo se lahko tudi vsak zase
Če se nepovezani poslanci za sodelovanje s koalicijo ne bodo odločili kot poslanska skupina, se bodo o tem odločali vsak po svoje.