Koalicijski partnerji so našli skupni jezik o projektih, ki jih bodo izpeljali do konca mandata. Foto: MMC RTV SLO
Koalicijski partnerji so našli skupni jezik o projektih, ki jih bodo izpeljali do konca mandata. Foto: MMC RTV SLO

Če pogledamo odločitve in pa glasovanja večine koalicije v državnem zboru, ga ni, ki bi bil brez greha.

Borut Sajovic
Dušan Kumer
Poslanec SD-ja je napovedal, da se bo koalicija takoj lotila uresničevanja priporitet. Foto: MMC RTV SLO

Sprašujem se, če ne bi bilo potrebno, glede na to, da so nekatere banke v državni lasti oz. imamo deleže, povprašati malce po zdravju tale menedžment in če ne mislijo sprostiti tega kreditnega krča mislim, da bi bilo potrebno določene uprave zamenjati.

Karl Erjavec
Franco Juri
Čeprav so se še včeraj iz Zaresa slišala razmišljanja o odhodu iz vlade, je zdaj Juri zatrdil, da Zares ostaja v koaliciji. Foto: MMC RTV SLO
Vrh koalicije

Predstavniki koalicijskih strank so na koalicijskem vrhu predstavili svoje poglede na delovanje koalicije in na prednostne nalogah, ki so jih dorekli predsedniki strank. Strinjali so se o postavljenih prioritetah, napredek pa so dosegli tudi pri urejanju razmer znotraj koalicije.

"Piko smo postavili na prioritete. Z njimi smo soglašali. Jutri začnemo delati," je poudaril Dušan Kumer (SD). Pojasnil je še, da naj bi vlada o pogodbi s Patrio odločala naslednji teden, ko bo ministrica za obrambo Ljubica Jelušič predstavila svoj predlog.

Erjavec: S predsednikom Zaresa sva imela prijeten pogovor
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je povedal, da so med drugim govorili tudi o zdravstveni reformi, ki naj bi bila ena izmed prioritet vlade. Upa, da jim bo jo uspelo sprejeti, ker je po njegovem nujno potrebna. Ob tem dodaja, da v stranki zagovarjajo javno zdravstvo in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. O odnosu z Zaresom je povedal, da je ta dober in da sta imela s predsednikom Gregorjem Golobičem "prijeten pogovor".

Nepovezani poslanci Franc Žnidaršič, Vili Rezman in Andrej Magajna se bodo v ponedeljek dogovorili, ali bodo pogajanja o sodelovanju s kolaicijo začeli kot poslanska skupina ali vsak po svoje. Nasprotnik sodelovanja naj bi bil predvsem Magajna.

"Želimo koalicijskega partnerja, ki ne bo nasedal populističnim razlagam"
"Zares ostaja trdno v koaliciji. Zadovoljni smo, ker so bile naše pobude sprejete," je zatrdil vodja poslancev Zaresa Franco Juri. Dodaja, da je bil sestanek zelo koristen in da so se poenotili glede prioritet, ki so zdaj zapisane, vključno z roki in nosilci. Tudi pri političnih vprašanjih naj bi prišli dlje. Pojasnil je še, da o treba vse nadaljnje korake vlade uskladiti s socialnimi partnerji, s čimer naj bi se strinjali vsi v koaliciji.

Po njegovih besedah celotna koalicija podpira tudi nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Pogovarjali so se tudi o spremembi volilne zakonodaja, vendar ta tema še ni bila končana, čeprav naj bi si tudi tukaj bili "zelo blizu".

O DeSUS-ovi podpori referendumu o pokojninski reformi je zatrdil, da bo intenzivnost DeSUS-ovega nastopanja v referendumski kampanji odvisna tudi o sodelovanja v koaliciji. "V tem primeru si želimo koalicijskega partnerja, ki bo znal posredovati svoja sporočila na korekten način in da ne bo nasedal populističnim razlagam," poudarja.

"Ga ni, ki bi bil brez greha"
Borut Sajovic
(LDS) je sestanek ocenil za najbolj konstruktiven in konkreten doslej. Dogovorjeni ukrepi bodo po njegovih besedah šli v parlament, kjer naj bi imeli veliko podporo.

Že pred sestankom je zatrdil, da imajo "dober nabor gospodarskih ukrepov in ukrepov, ki bi utrdili Slovenijo kot pravno državo". Kot težavo pa je izpostavil "odlične posameznike, ki igrajo vse prevečkrat zase, za lasten imidž". Meni, da je premalokrat v ospredju zmaga celotne ekipe. "Če pogledamo glasovanja, ga ni, ki bi bil brez greha," dodaja.

Erjavec: Menedžment bi morali povprašati po zdravju
Erjavec je, prav tako pred sestankom, povedal, da kar se tiče njihove stranke, nimajo česa več razčistiti glede medsebojnih odnosov v vladi. "Vseskozi smo govorili, da pokojninske reforme ne bomo podprli, ker je slaba za upokojence. Če komu to ne paše, je to njegov problem. Mi smo v koaliciji zato, da kaj postorimo. Vemo, da je situacija težka. Ugotavljam, da prioritete, ki smo si jih zadali, ne bodo dovolj, če bomo želeli priti iz krize. Eden glavnih problemov v tem trenutku je bančni krč, kar pomeni, da banke ne financirajo dobrih projektov," zatrjuje.

Kot pravi, se sprašuje, ali ne bi bilo dobro menedžmenta "povprašati po zdravju" in ali ne bo sprostil tega kreditnega krča, saj ima večina bank po njegovih besedah tudi državne deleže. Zato meni, da bi morali nekatere uprave celo zamenjati.

DeSUS bi sodeloval z nepovezanimi poslanci
O morebitnem vstopu nepovezanih poslancev v koalicijo pa je povedal, da gre pri tem za "neko šminkanje", saj naj bi ti poslanci že tako podpirali vlado. Njegov strankarski kolega Vasja Klavora pa je dejal, da so v stranki pripravljeni sodelovati z nepovezanimi poslanci v koaliciji.

Takšno mnenje sta obdržala tudi po koncu sestanka, saj je Erjavec zatrdil, da ne vidijo težav v tem, da nepovezani poslanci podpirajo koalicijo, vendar pa koalicijske pogodbe naj zagotovo ne bi podpisali. Jih bodo pa povabili na širše koalicijske sestanke, je dodal prvak DeSUS-a.

Zares razmišljal o izstopu
Dan pred sestankom so se pojavile nove grožnje z izstopi iz vlade - tokrat je o tem razmišljal Zares. Generalni sekretar stranke Bogdan Biščak je namreč omenil možnost, da stranka znova razpravlja o tem, da zapusti koalicijo oziroma se vsaj umakne z ministrskih mest v vladi, če bo presodila, da v njej ne bo več mogla uresničevati svojega programa. Zdaj so očitno spet našli priložnosti zase.

Jim bo uspelo uresničiti naloge?
Nasprotno pa je predsednica LDS-a Katarina Kresal koalicijo pozivala, naj prekine medsebojno obračunavanje, če si želi spet pridobiti zaupanje ljudi. In uresničiti napovedane prednostne naloge, kot so konsolidacija javnih financ, izboljšanje plačilne discipline, učinkovit pregon gospodarskega kriminala, izboljšanje pogojev za delovanje dobrih podjetij in izboljšanje delovanja trga dela.

Na zadnjem kolegiju pri premierju vlade so se prvaki koalicijskih strank še dogovorili, da bo vlada v parlament poslala zakon o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije ter spremembe volilne zakonodaje. Sprejet je bil tudi dogovor, da se bo vlada izrekla glede navzočnosti slovenskih vojakov v Afganistanu in morebitne prekinitve pogodbe s Patrio.

Če pogledamo odločitve in pa glasovanja večine koalicije v državnem zboru, ga ni, ki bi bil brez greha.

Borut Sajovic

Sprašujem se, če ne bi bilo potrebno, glede na to, da so nekatere banke v državni lasti oz. imamo deleže, povprašati malce po zdravju tale menedžment in če ne mislijo sprostiti tega kreditnega krča mislim, da bi bilo potrebno določene uprave zamenjati.

Karl Erjavec
Vrh koalicije