Erjavec pravi, da se bližajo hladni dnevi, zato je temperatura koalicije temu primerna. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec pravi, da se bližajo hladni dnevi, zato je temperatura koalicije temu primerna. Foto: MMC RTV SLO
Katarina Kresal
Vprašanje nadaljnje prisotnosti slovenskih vojakov v Afganistanu je po besedah Kresalove v zadnji fazi dogovarjanj. Foto: MMC RTV SLO
Golobič meni, da je DeSUS na nek način že izstopil iz koalicije. Foto: MMC RTV SLO
Je v koaliciji konec prepirov?

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je po sestanku povedal, da potekajo dogovori za vstop nepovezanih poslancev v koalicijo, vendar imajo v DeSUS-u, zaradi že znanih sporov, glede tega velike pomisleke. "Kot veste, smo se na določeni točki razšli, zato si ne predstavljamo, da bi lahko konstruktivno sodelovali, zlasti zato, ker ne prenehajo napadi s strani enega izmed nepovezanih poslancev, ki nam očita nedemokratičnost in nezastopanje interesov upokojencev," dodaja ob tem.

Erjavčevi predlogi niso bili sprejeti
"Pogovarjali smo se tudi o položaju DeSUS-a v koaliciji. Za zdaj smo v njej. Tudi danes sem jasno povedal, da če bo prišlo do referenduma o pokojninski reformi, da bomo sodelovali v kampanji proti zakonu. Stališč ne bomo spreminjali," zatrjuje. Pravi, da obžaluje, da ni bil sprejet njegov predlog o umiku ustavne presoje referenduma o pokojninski reformi in obuditvi pogajanj s sindikati. Povedal je še, da je DeSUS v državnem zboru do zdaj podprl 98 odstotkov vseh vladnih predlogov, Zares, ki je problematiziral njihov položaj v koaliciji, pa bistveno manj.

Erjavec je povedal, da so se na sestanku dogovorili, da "gre pogodba o Patrii na vlado, ta pogodba bi morala biti obravnavana do začetka meseca februarja, izglasovana pa naj bi bila tudi odločitev". V najkrajšem času naj bi vlada v parlamentarno obravnavo vložila tudi predlog zakona o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije in spremembe v volilni zakonodaji.

Prihodnji teden razširjen vrh koalicije
Predsednik Zaresa Gregor Golobič je pojasnil, da so obravnavali veliko vprašanj in dosegli dogovor o nadaljnjih korakih in odločitvah vlade. Dogovorili so se tudi, da bo v prihodnjem tednu vrh koalicije, na katerem bodo prisotni predsedniki strank in vodje poslanskih skupin. Ustavne spremembe, ki ji je predlagal Zares, naj bi obravnavali na enem izmed prihodnjih sestankov.

Golobič meni, da bi bilo pomembno formalizirati sodelovanje nepovezanih poslancev v koaliciji, da bi s tem preprečili morebitne težave, ki bi nastale, če kot koalicija ne bi mogli zagotoviti podpore določenim projektom. Dodal je še, da bodo okrepili sodelovanje s posameznimi strankami, predvsem ob določenih projektih, kar se po njegovih besedah že uresničuje.

Kresalova: V naša razmerja se vrača konstruktivnost
Predsednica LDS-a Katarina Kresal je poudarila, da je zanjo najpomembneje, da je bila sprejeta odločitev o organiziranem pristopu k težavam, da so se lotili vsebinskih vprašanj, da so določili razvojni fokus in da so na koncu izpilili tudi politično problematiko, ki je med koalicijskimi strankami. "Strasti se umirjajo, mirneje se pogovarjamo, v naša razmerja pa se vrača konstruktivnost. Sestanek je bil dober. Ugotovili smo, da med nami ni toliko razlik, da ne bi mogli delovati naprej," je pojasnila.

Kot pravi, se vsi strinjajo, da bi bilo dobro imeti določene popravke volilne zakonodaje in da je skrajni čas za ločitev poslanske in županske funkcije. Glede teh sprememb naj bi že določili nosilce in rok izvedbe.

Vprašanje nadaljnje prisotnosti slovenskih vojakov v Afganistanu je po njenih besedah v zadnji fazi dogovarjanj. Ministrstvi za zunanje zadeve in obrambo naj bi že pripravljali neke vrste izhodno strategijo, zato meni, da dogovor, s katerim bodo vsi zadovoljni, ni več daleč. Prepričana je, da bi moralo biti to vprašanje v vsakem primeru rešeno še letos.

Kresalova se je dotaknila tudi problematike družinskega zakonika. "Bilo je kar nekaj koalicijskih usklajevanj, tudi pravne tehtnosti posameznih rešitev. Sprejeli smo dogovor, da se še enkrat preštejemo, kako stojimo," je dejala. Poudarila je še, da se zavzemajo za "čiste in načelne rešitve, ki so ustavno skladne in spoštujejo človekove pravice".
Erjavec pred sestankom pričakoval obravnavo vloge DeSUS-a
Erjavec je že pred sestankom dejal, da pričakuje, da se bo odprlo vprašanje položaja in vloge njihove stranke v koaliciji. "Sam bom ponovil pobudo, da bi še enkrat odprli pokojninsko reformo znotraj koalicije. Zahteva DeSUS-a je bila polovično usklajevanje pokojnin, kar bi povzročilo manjše padanje pokojnin glede na plače. Predlagal bom tudi, da se ponovno odpre dialog s sindikati, saj mislim, da če pride do referenduma, bo pokojninska reforma padla," je še poudaril Erjavec.

Golobič: DeSUS nekako že izstopil iz koalicije
"Dali bomo pobudo, da se dogovorimo, kolikor je mogoče, na naslednjem sestanku pa preostale točke, ki ne zadevajo gospodarskega paketa, ki vključuje tudi prekinitev pogodbe s Patrio, o njem pa bomo razpravljati tudi v četrtek na seji vlade," je ob prihodu na sestanek povedal prvak Zaresa Gregor Golobič.

Na ponedeljkov Erjavčev predlog, da se ustavna presoja o pokojninski reformi ustavi in se najde neka druga rešitev, pa Golobič odgovarja, da ni mogoče doseči dogovora, "ki bi si zaslužil ime reforma". "Žal tako enostavno tega problema ni mogoče rešiti."

DeSUS je po njegovem mnenju glasoval proti trem ključnim zakonom in tako nekako izstopil iz koalicije, "na kar smo opozorili predsednika vlade in predlagali, da se v nadaljevanju poskuša zagotoviti dodatne glasove podpore s povabilom nepovezanim poslancem".

Je v koaliciji konec prepirov?