Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nevladne organizacije v pozivu, ki so ga naslovile na obrambnega ministra Mateja Tonina in državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Stanislava Raščana, opozarjajo na nespoštovanje človekovih pravic in človeškega dostojanstva ob vzhodni meji EU-ja ter izražajo globoko zaskrbljenost zaradi preprečevanja dostopa do azila in do mednarodne zaščite prebežnikov s strani vseh vpletenih držav. Vse države podpisnice ženevske konvencije o beguncih, med katerimi je tudi Belorusija, ter so zavezane k njenemu spoštovanju.

Slovensko vlado nevladne organizacije še pozivajo, da zagotovi aktivno podporo držav članic EU-ja za čimprejšnjo humanitarno razrešitev trenutnega stanja ob vzhodni meji EU-ja in se zavzame za upravljanje meja na način, da se spoštujejo človekove pravice in mednarodno pravo. Pri tem bi morala slovenska vlada po mnenju nevladnih organizacij narediti vse, da se v odziv vključijo tudi mednarodne organizacije in specializirane agencije Združenih narodov.

Beloruske oblasti, države članice Evropske unije in institucije Evropske unije nevladne organizacije dodatno pozivajo, naj naredijo vse, kar je v njihovi moči, in migrantom zagotovijo humanitarno pomoč, pri čemer še posebej opozarjajo na nujnost zagotavljanja pomoči, oskrbe in zaščite otrok.

Izjavo je podpisalo 17 nevladnih organizacij, med drugimi Amnesty International Slovenije, Slovenska filantropija, Slovenska fundacija za UNICEF, Slovenska karitas ter Zavod Voluntariat.