Golobič: Dokument o kreditih Ultre je, preden je zaokrožil v javnosti, imel v rokah Draško Veselinovič. Foto:
Golobič: Dokument o kreditih Ultre je, preden je zaokrožil v javnosti, imel v rokah Draško Veselinovič. Foto:

Prejšnji teden je stranka SDS zaradi teh posojil zahtevala sklic izredne seje DZ-ja. Po mnenju SDS-a NLB in Banka Slovenije komisiji za nadzor javnih financ prikrivata podatke, ali je Ultra, katere solastnik je minister Gregor Golobič, pri banki v večinski državni lasti pridobila posojila brez ustreznih zavarovanj. To je namreč razbrati iz dokumenta, ki je konec maja letos prišel v javnost. Po poročanju novinarja TV Slovenija Mateja Hlebša do danes namreč nihče izmed uradno pristojnih tega dokumenta ni označil za ponaredek.

Minister in solastnik Ultre Gregor Golobič je pred kratkim za oddajo komercialne televizije povedal, da je dokument o posojilih Ultre, preden je zaokrožil v javnosti, imel v rokah nekdanji prvi mož NLB-ja Draško Veselinovič.

NLB, ki dokumenta o posojilih Ultre do danes ni označila za ponaredek, je novinar Hlebš znova vprašal, ali so izpiski o posojilih Ultre res ponarejeni in kako si razlagajo, da se minister Golobič pri svojih navedbah sklicuje na podatke iz notranje preiskave v banki, čeprav so ti podatki tajni. Odgovor banke: "... se nismo izrekali o pristnosti oz . nepristnosti dokumentov."

Banka torej dokumenta o posojilih Ultre tudi tokrat ni označila za ponaredek. In tudi parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ naj bi NLB do zdaj sporočil le tisto, kar je sporočil že novinarjem - da so posojila Ultre zavarovana.

Na to, da dokument o kreditih Ultre je pristen, kaže tudi sporočilo, ki ga je novinar Hlebš julija prejel s policije. Ta je potrdila, da je NLB podal kazensko ovadbo zaradi uhajanja zaupnih podatkov o posojilih Ultre in ne zaradi ponarejanja dokumentov. Sicer pa naj bi Ultra javnosti do zdaj predstavila zgolj površne podatke, ki o tem, ali so posojila res ustrezno zavarovana, ne povedo dosti.

Ker zakon o bančništvu k molčečnosti zavezuje samo banko ne pa tudi stranke, bi Ultra lahko tudi brez večjih težav enostransko razkrila kreditno pogodbo. To je Hlebš Ultro že zaprosil, vendar ta za zdaj ni niti pripravljena potrditi navedb ministra Golobiča, ki je do zdaj edini trdil, da je dokument o posojilih prirejen, končuje svoj prispevek Hlebš.