Minister za pravosodje Senko Pličanič je napovedal spremembe pri zaplembi premoženja nezakonitega izvora. Foto: BoBo
Minister za pravosodje Senko Pličanič je napovedal spremembe pri zaplembi premoženja nezakonitega izvora. Foto: BoBo
Moratorij na rušenje črnih gradenj

Ti so se v praksi srečevali s številnimi pomanjkljivosti zakonodaje iz leta 2011, je po seji vlade povedal minister za pravosodje Senko Pličanič. Na podlagi izkušenj tožilstva, policije in davčne uprave je vlada popravila zakonodajo, tako da bo odvzem premoženja nezakonitega izvora lažji.

"Zavedam se pričakovanj javnosti, ki je pozdravila obsodilne sodbe za tiste, ki so se protipravno okoriščali," je dejal Pličanič in dodal, da državljani utemeljeno pričakujejo od politike in organov pregona, da se odvzame "tistim, ki so kradli iz našega skupnega premoženja".

Zadnja priložnost za črnograditelje
Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel pa je predstavil spremembe zakona o graditvi objektov. Te bodo omogočile črnograditeljem, ki že imajo pravnomočno odločbo o rušenju, še zadnjo pritožbo, ki bo rušenje ustavila za leto dni. Toliko časa naj bi bilo potrebno za uveljavitev načrtovanih sistemskih sprememb.

Tako bo prihodnje leto uveljavljena zakonodaja, ki bi črnograditeljem ponudila zadnjo priložnost za legalizacijo objektov, za njo pa odpustkov ne bo več, je Omerzel napovedal že pred časom. Vlada je danes sprejela tudi spremembe zakona o rudarstvu, saj bodo po trenutno veljavni zakonodaji ob koncu leta prenehale veljati vse koncesije.

Moratorij na rušenje črnih gradenj