Na Prešernovi je do spora prišlo že zaradi proračuna urada predsednika republike, zaradi česar je Drnovšek pred časom odpovedal obisk v Španiji. Foto: RTV SLO
Na Prešernovi je do spora prišlo že zaradi proračuna urada predsednika republike, zaradi česar je Drnovšek pred časom odpovedal obisk v Španiji. Foto: RTV SLO
Predsednik republike pripisuje odnosom z BiH-om velik pomen, zato si želi, da bi bil njegov obisk del usklajene zunanje politike (na sliki Sarajevo). Foto: EPA

Da se z gospodarsko delegacijo v ponedeljek tja odpravlja predsednik vlade Janez Janša, naj bi predsednik republike Janez Drnovšek "z začudenjem" izvedel iz medijev ter zato izrazil željo po ustreznem usklajevanju visokih obiskov, svojega pa s sredine marca za nedoločen čas prestavil.

V premierjevem kabinetu so v odzivu zapisali, da je bil Janšev obisk napovedan, usklajen ter vključen v enotni program predvidenih mednarodnih srečanj državnega vrha, ki ga je sprejela vlada ter o tem obvestila tudi urad predsednika republike.

Predzgodovina "nesporazuma"
Na Prešernovi je spora nastal že zaradi proračuna urada predsednika republike, zaradi česar je Drnovšek pred časom zaradi pomanjkanja sredstev odpovedal obisk v Španiji.

Urad predsednika je junija 2006 ministra za finance pozval, naj vlada obravnava njegov zahtevek za povečanje proračunskih sredstev, da bi tako zagotovil nemoteno izvedbo dejavnosti do konca leta, vendar odgovora ni prejel. Ko je rok potekel, je predsednik prestavil predvidene mednarodne dejavnosti, vključno z obiskom v Španiji, nekaj časa pa je napovedoval, da se bo v Madrid odpravil z avtomobilom.

Varčevalci LB-ja zahtevajo povračilo
Predstavniki bosanskih varčevalcev LB-ja pa so premierja BiH-a Nikolo Špiriča z odprtim pismom pozvali, naj premierju Janši ob skorajšnjem obisku izroči zahtevo za povračilo sredstev. Uradno zahtevo bosanski varčevalci potrebujejo tudi zaradi tožbe Slovenije na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Združenje za zaščito deviznih varčevalcev v BiH-u je še napovedalo, da bo ob obisku Janeza Janše priredilo mirne proteste.

Po ocenah združenja naj bi Slovenija okoli 165.000 bosanskim varčevalcem dolgovala 90 milijonov evrov.