Primopredaja poslov na šolskem ministrstvu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Primopredaja poslov na šolskem ministrstvu. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V okviru primopredaje poslov je dosedanji minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda svojemu nasledniku Vinku Logaju predstavil dosedanje delo v aktualnem mandatu in mu ob začetku ministrovanja zaželel uspešno delo pri premagovanju aktualnih in prihodnjih izzivov na področju slovenskega sistema vzgoje in izobraževanja.

"Sistem vzgoje in izobraževanja je živ sistem, pri katerem si moramo nenehno prizadevati za izboljšave. V zadnjem letu in pol sem se s svojo ekipo ves čas zavzemal, da bi z vsemi posodobitvami, tudi šele načrtovanimi, izboljšali pogoje tako za opravljanje učiteljskega poklica kot tudi celotni sistem deležnikov na področju vzgoje in izobraževanja," je ob predaji poslov dejal Felda. Ob tem je izrazil prepričanje, da se bo Logaj, ki je deset let vodil Zavod za šolstvo, kot izkušen strokovnjak uspešno spopadel z vsemi aktualnimi in bodočimi izzivi.

Sorodna novica Novi šolski minister Logaj: Vsi smo za spremembe, ko se pa začnejo dogajati, je kup težav

"Ministrsko funkcijo prevzemam z zavedanjem, da izzivov v šolskem sistemu ni malo, obenem pa s prepričanostjo, da bomo mnoge od njih tudi uspešno naslovili. Menim, da je šolski sistem v Sloveniji v splošnem dober, da imamo kakovostne šole in vrtce, dobre vzgojitelje in učitelje, ob tem pa tudi dobre podporne službe na ravni države," pa je dejal novi minister Logaj.

Dodal je, da verjame, da bodo strokovnjaki v šolskih zavodih skupaj z uslužbenci ministrstva "skupaj našli takšne rešitve, ki bodo na sistemskem in izvedbenem nivoju prispevale k dvigu kakovosti vzgoje in izobraževanja v Sloveniji". Logaj je še kot kandidat ob predstavitvi svojih načrtov poudaril povečanje ugleda učiteljev in šole, vzpostavitev dialoga z vsemi deležniki v šolskem prostoru, kot prednostni nalogi pa je navedel tudi prenovo programskega dela vrtcev in šol ter urejanje plačnega sistema.

Darjo Felda je ustno odstopno izjavo podal 17. septembra po pogovorih s premierjem Robertom Golobom. Takrat je pojasnil, da je bila odločitev za odstop osebna, saj se želi v celoti posvetiti delu na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, od koder je januarja 2023 tudi prišel na ministrsko mesto.

Nova ministra prevzela posle