Do sedaj je Slovenska vojska prevzela 13 patrij. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Do sedaj je Slovenska vojska prevzela 13 patrij. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Karl Erjavec, Albin Gutman
Do "nevestnosti" naj bi prišlo s spremembo naročene opreme v osemkolesnikih tik pred dokončno oddajo naročila. Foto: MMC RTV SLO
Obtožnica zaradi 25 neopremljenih patrij
Erjavčeve afere

Predsednik vlade Borut Pahor je pred dnevi napovedal, da bo že v tem mesecu znano, kako naprej s patriami, torej kako bo z nadaljnimi nakupi ali celo morebitnim odstopom od projekta. V torek je tako sledil sestanek z obrambno ministrico Ljubico Jelušič in kot poroča Radio Slovenija, mu je predstavila že pripravljena izhodišča za nadaljnja pogajanja o reprogramiranju pogodbe.

Ministrica naj bi sicer vladi lahko predlagala le nove nakupe in nova pogajanja, saj smo se odločili za novo strategijo sodelovanja na mirovnih misijah, prevzeli smo že 13 oklepnikov, poteka pa še kakovostni prevzem treh poveljniških vozil, kejr so bile odkrite nekatere pomanjkljivosti. Potek nadaljnjih pogajanj in končna številka patrij naj bi tako kmalu bila znana.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner je sicer ob robu današnje slovesnosti ob sedmi obletnici Poveljstva sil pojasnil, da redefiniranje pogodbe pomeni predvsem "podaljševanje roka za dosego ključnih zmogljivosti za srednjo bataljonsko bojno skupino".

FALCON V UPRAVLJANJE PODJETJU ALI VOJSKI?
Pahor in Jelušičeva sta spregovorila tudi o letalu Falcon. Do 15. januarja je še potrebno počakati na ponudbe treh izbranih podjetij za upravljanje letala. Če ponudbe ne bodo ustrezne, bi se morla lahko zgodilo, da bi letalo za državniške potrebe upravljala vojska.

Naknadno oklestila konfiguracije?
Sicer pa sredino Delo objavlja faksimile obtožnega predloga zoper nekdanjega ministra za obrambo in načelnika generalštaba, v katerem je navedeno, da naj bi naknadno oklestila konfiguracije naročenih osemkolesnikov patria.. »Iz delovanja načelnika generalštaba Slovenske vojske Albina Gutmana in ministra Karla Viktorja Erjavca v postopku oddaje naročila zaupne narave je razvidno, da s storniranjem predlogov z dne 26. 7. 2006 in nato s potrditvijo novega predloga za naročilo z dne 15. 12. 2006 nista upoštevala dolžnega postopanja v skladu z določbami pravilnika o metodologiji in postopkih opremljanja z investicijsko opremo, kar je imelo za posledico, da navedeno naročilo ni bilo procesno in vsebinsko formalizirano z zahtevnikom in investicijsko dokumentacijo,« domnevni glavni očitek navaja objavljena dokumentacija.

Škoda za skoraj 17 milijonov?
»Poleg tega sta z navedenim naročilom opustila vse temeljne cilje investicije,« naj bi bilo zapisano v ovadbi, ki Erjavcu in Gutmanu očita, da sta zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi po 262. členu kazenskega zakonika kriva, da je »pri tem dejansko nastala škoda vsaj v vrednosti 16.800.000 evrov« navajajo objavljeni dokumenti.

Poleg tega, da sta Gutman in Erjavec iz najprej načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij, je glavni razlog za njuno obtožnico to, da sta naročila 25 povsem neopremljenih osemkolesnih oklepnikov, ki sta jih v predlog za naročilo z dne 15. 12. 2006 vnesla kot »specialna vozila«. Specialna vozila, za katera so policisti ugotovili, da ne vključujejo niti vseh elementov osnovnega oklepnega vozila, »kot so motor, menjalnik, razdelilnik pogona, kolesni pogon, zavorni sistem in še nekateri drugi elementi«, še navaja časnik Delo.

"Iz obtožnega predloga ne bo nič"
Karl Erjavec pa je danes po seji izvršnega odbora DeSUS-a dejal, da če bi to bilo res takšno oškodovanje, je to zadeva za okrožno sodišče in preiskovalnega sodnika in zadeva, ki zahteva obtožnico. Zanj je tako povsem jasno, da iz tega obtožnega predloga ne bo nič in da je to politični konstrukt. Zadeva se mu zdi "pravzaprav smešna".

Kot je še dejal, je "absurd pravne države", da ovadbe pridejo v javnost, obdolženec pa še danes nima obtožnega predloga. Ustavno načelo oziroma eno temeljnih načel zakona o kazenskim postopku je, da ima vsakdo, ki je nečesa obdolžen, pravico izvedeti, česa je obdolžen, katero kaznivo dejanje se mu očita in kakšni so razlogi za te očitke, je še pripomnil Erjavec.

Obtožnica zaradi 25 neopremljenih patrij
Erjavčeve afere