Uredništvo informativnih oddaj skrbijo pritiski politike na uredniško politiko. Foto: RTV Slo
Uredništvo informativnih oddaj skrbijo pritiski politike na uredniško politiko. Foto: RTV Slo
Uredništvo informativnih oddaj.
Novinarji so prepričani, da je bilo poročanje korektno. Foto: RTV Slo
V SDS-u so prepričani, da je na TV Slovenija prisotna cenzura. Foto: RTV Slo
Oba prispevka sta bila objavljena v oddaji Odmevi. Foto: RTV Slo

Po mnenju novinarjev in urednikov je največja vladna stranka SDS v javnem protestu zoper poročanje informativnega programa TV Slovenija pokazala, da je zaskrbljenost nad poskusi vplivanja na uredniško politiko upravičena.

Odrekanje pravice do presoje
SDS enakopravno obravnavanje političnih strank razume kot preprosto aritmetično seštevanje minut, ne glede na njegov pomen in vsebino, so zapisali in navedli, da SDS protestira samo zato, ker je bila vest o tiskovni konferenci te stranke krajša kot poročilo o seji sveta LDS-a.

Informativnemu programu TV Slovenija torej ne očita, da bi v poročilu s tiskovne konference SDS-a objavila neresnične ali napačne informacije, ampak zahteva določeno minutažo prispevka, ne glede na njegovo vsebino. S tem odreka novinarjem in urednikom njihovo pravico in dolžnost presoje, katere vsebine in v kakšni formi so objavljene, piše v javnem protestu.

Poročanje je bilo korektno
V omenjenem primeru so bili po mnenju uredništva gledalci obveščeni o tem, kaj so bila osnovna sporočila tiskovne konference SDS-a, zato je TV Slovenija ravnala korektno in v skladu s kodeksom poklicnih meril.

Nikjer in nikoli namreč ni bilo zapisano ali določeno, da enakopravno obravnavanje pomeni tudi popolnoma enako minutažo o posameznih dogodkih v informativnih oddajah. Tako absurdne določbe bi namreč ne samo zanikale kakršnokoli uredniško in novinarsko presojo, ampak bi v skrajnem primeru pomenile, da bi si v primeru, če neka stranka določenega dne ne bi pripravila nobenega dogodka, morali novinarji dogodek preprosto izmisliti, da bi seveda vse stranke v enaki minutaži nastopale v informativnih oddajah.

Še bolj je javni protest SDS nenavaden zato, ker stranka ni dosledna. Ko je bil v nedeljo v TV Dnevniku objavljen prispevek o pripravah SDS-a na kongres, ta stranka ni protestirala, ker se v enaki minutaži v tej informativni oddaji ni pojavil enako dolg prispevek o dogajanju v LDS-u. Javni protest SDS-a novinarji zato razumejo kot političen pritisk na uredniško politiko informativnega programa TV Slovenija.

SDS očita pristranskost
SDS je v javnem protestu zapisal, da sta v preteklem tednu potekali dve seji svetov strank, in sicer v sredo seja sveta SDS-a in v četrtek seja sveta LDS-a. SDS je v sredo ob 18. uri sklical novinarsko konferenco, ki je bila namenjena seznanitvi z vsebino seje sveta SDS-a, predvsem pa je seznanitvi s predkongresnimi pripravami.

Prispevek, ki ga je na omenjeno temo pripravila TV Slovenija za oddajo Odmevi, je bil dolg 20 sekund, prispevek o seji sveta LDS-a v Odmevih naslednji dan pa v prvem delu minuto in 15 sekund, drugi del, v katerem je bila izjava Antona Ropa, pa še dodatnih 25 sekund.

Zahtevajo enak odnos
V SDS-u menijo, da je zadnji dogodek samo eden v nizu nedopustnih poskusov politične cenzure TV Slovenija, ki jih informativni program vedno intenzivnejše izvršuje v imenu izvajanja t. i. uredniških pravil. Nepristranskost naj bi bila temeljna vrednota vseh programov RTV Slovenija, nacionalka pa naj bi sproti poročala o delovanju političnih strank, pri čemer naj bi imela enak odnos do vseh parlamentarnih strank.

Zadnji primer je jasen in nesporen dokaz, da TV Slovenija ne spoštuje lastnih pravil. Ob taki cenzuri in nespoštovanju lastnih pravil je nedopustno predvsem zavajanje občinstva, še posebej, ker zavaja tiste, ki tak neverodostojen in kredibilno okrnjen program plačujejo, so še zapisali v SDS-u.