Matej Tonin se na volilnem kongresu edini poteguje za vodenje stranke. Foto: BoBo/Borut Živulović
Matej Tonin se na volilnem kongresu edini poteguje za vodenje stranke. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na volilnem kongresu, kjer po poročanju STA-ja pričakujejo od 300 do 400 članov in podpornikov stranke, bosta sprva zbrane nagovorila vodja poslancev Janez Cigler Kralj in predsednik sveta stranke in poslanec DZ-ja Jernej Vrtovec. Sledil bo osrednji govor predsednika stranke Mateja Tonina, ki ga bodo na kongresu zbrani člani NSi-ja znova potrdili za vodenja stranke. Tudi tokrat se ni prijavil noben protikandidat.

Glavni tajnik NSi-ja Robert Ilc je za STA povedal, da v tem ne vidi posebnosti, ker "se resne stranke o takšnih vprašanjih pogovorijo pred kongresom".

Več kandidatov se bo potegovalo za članstvo v NSi-jevem nadzornem odboru, v razsodišču stranke ter v izvršilnem odboru. Tega trenutno med drugim sestavlja tudi več kot polovica poslanske skupine NSi-ja, medtem ko na kandidatni listi za tokratne volitve članov izvršilnega odbora poslancev ni.

Iz NSi-ja so za MMC sporočili, da so se poslanci za to odločili zavestno, saj so želeli te funkcije prepustiti ljudem, ki so bližje "terenu", denimo predstavnikom podmladka, občinskih in mestnih odborov.

Za člane izvršilnega odbora NSi-ja se znova potegujejo sedanji člani pravnik Janez Pogorelec, predsednica podmladka NSi-ja Mlade Slovenije Katja Berk Bevc in župan Rogatca Martin Mikolič. Med bolj prepoznavnimi kandidati za članstvo v novem izvršilnem odboru stranke sta še nekdanja državna sekretarka na šolskem ministrstvu v prvi Janševi vladi Alenka Šverc in edina predstavnica NSi-ja v ljubljanskem mestnem svetu Mojca Sojar.

Po volitvah bosta zbrane nagovorila še podpredsednica stranke Vida Čadonič Špelič in državni svetnik Matej Slapar.

Vsebinska izhodišča za nadaljnje delo

Na kongresu bodo v NSi-ju obravnavali tudi vsebinska izhodišča za nadaljnje delo. Kot napovedujejo, bodo v ospredju prenovljen gospodarski program, ki so ga prvič predstavili pred 10 leti, in predlogi za izboljšanje socialnega položaja ljudi. Ob tem bodo izpostavili tudi socialne politike in s tem socialni program NSi-ja z naslovom NSi za vsakega in za vse.

Obravnavali in sprejeli bodo več kongresnih izjav. Glede prihajajočega referenduma o JEK-u 2 denimo kongresno izjavo Jedrska energija za energetsko neodvisnost Slovenije, v kateri bodo predstavili svoje stališče.

Glede na dogajanje na desnem političnem polu, kjer je ustanovitev nove stranke napovedal zdaj že nekdanji poslanec SDS-a Anže Logar, bodo razpravljali o aktualnem političnem položaju v Sloveniji, kjer bodo svoje poglede strnili v kongresni izjavi Mi znamo bolje.

Kongres pa bodo sklenili z nagovorom novega predsednika.